Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на

...
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди смяна на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова сменя борда на Кинтекс

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова подреди промяна на управлението на " Кинтекс ". Поводът са изводи от инспекция на активността на дружеството за 2021 година от Инспекторат на икономическото министерств, които демонстрират " редица нарушавания и очевиден спор на ползи на изпълнителния шеф ". Докладът на инспектората е изпратен до прокуратурата и организацията за държавна финансова ревизия (АДФИ).

" Кинтекс "  ЕАД е българска държавна компания за външна търговия с цялата гама военни артикули и отбранителни технологии. Неин принципал е Министерство на стопанската система посредством Държавната консолидационна компания. 

Припомняме, че през март 2019 година Специализираната прокуратура и чиновници на ДАНС извършиха следствени дейности в офиси на оръжейното сдружение " Кинтекс " по образувано на 1 февруари същата година следствие за незаконно сдружаване и занемареност. 

През ноември предходната година служебният министър на стопанската система Даниела Везиева изиска оставката на тримата членове на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания по отношение на решението на Съвета да освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен шеф на ДКК. От ДКК показаха, че за късия интервал, в който заема този пост, Караганева е направила редица незаконни дейности и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен притежател на капитала на ДКК. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен шеф на сдружението през октомври 2021 година след конкурс на министерство на стопанската система, само че е част от борда на сдружението още от септември 2021 година, когато беше служебно назначена от принципала като самостоятелен член. След рокадата отпред на ДКК остана Рая Каназирева като единствен шеф. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР