Министърът на енергетиката Росен Христов проведе двустранна среща с украинския

...
Министърът на енергетиката Росен Христов проведе двустранна среща с украинския
Коментари Харесай

Росен Христов: Украйна се присъединява към инициативата ни за проучване на регионалния газов пазар

Министърът на енергетиката Росен Христов организира двустранна среща с украинския си сътрудник Герман Галущенко в Стокхолм, Швеция, където се организира Неформално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по “Транспорт, телекомуникации и енергетика ”.

Христов насочи покана към Украйна да се включи в самодейността за изследване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа, оповестяват от енергийното министерство. Целта е всяка страна да даде информация за нужното ѝ количество газ, както и за опциите на инфраструктурата ѝ за транспорт.

На срещата българският енергиен министър е разказал за напъните и достиженията на България за последните 6 месеца, свързани с диверсификацията на доставките на газ, наблягайки стартирането на интерконектора с Гърция, подписаното съглашение с Турция, контрактувания потенциал на терминала в Александруполис, новостроящата се газова връзка България – Сърбия, както и потребността от увеличение на потенциала на част от съществуващата инфраструктура.

Според него анализът на районния газов пазар ще покаже къде е належащо да се създадат вложения в инфраструктурата, тъй че да има оптималната възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се реализира.

„ Предлагаме Украйна да се причисли към нас, с цел да може да има сигурност на доставките от различни източници “, съобщи Христов, представен от пресцентъра на МЕ.

От своя страна министърът на енергетиката на Украйна е оценил концепцията като извънредно добра.

Двамата министри разискаха и опцията за съдействие в нуклеарната енергетика, в това число потребление на съветското съоръжение за АЕЦ „ Белене “ в Украйна.

Въпросът ще бъде детайлно изследван, като за задачата украинската страна ще изпрати механически екип в България.

В тази връзка министър Христов изясни също и позицията на страната ни по въпроса за глобите в нуклеарната енергетика против Русия.

„ Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо нуклеарно гориво, към момента имаме взаимозависимост по други аспекти, като елементи и осведомителни услуги, за активността на „ АЕЦ Козлодуй “ с Русия “, сподели още Христов.

По думите му наказания в този момент биха заплашили работата на българската централа. България работи редовно и интензивно, с цел да получи цялостна самостоятелност и сигурност на всички доставки и услуги за атомната ни електроцентрала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР