Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на Булгатрансгаз

...
Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на Булгатрансгаз
Коментари Харесай

Проверка на изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният шеф на " Булгатрансгаз " Владимир Малинов ще ревизират напредъка на построяването на терминала за полутечен газ край пристанището в Александруполис. В инспекцията вземат участие и представители на управлението на гръцката компания реализатор на плана. Българският газов оператор " Булгатрансгаз " има 20% дял в новоизграждащия се терминал.



Строителството на терминала за полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис стартира при започване на май 2022 година. Българският газов оператор " Булгатрансгаз " има 20 на 100 дял в новоизграждащия се терминал за полутечен газ, а в края на август предходната година бе контрактувано потенциалът, който е запазен в началото от страна на България, да бъде повишен от 500 милиона на 1 милиард кубични метра.



Терминалът ще бъде обвързван с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина от 28 километра. Очаква се да бъде приключен до края на годината. Терминалът е един от най-важните енергийни планове за Югоизточна Европа сега. С него страната ни ще получи достъп до двойно повече полутечен газ от плаващата платформа в Егейско море.



По-рано през днешния ден в Атина министрите на енергетиката на България и Гърция - Росен Христов и Костас Скрекас, организираха двустранна работна среща за петролопровода Александруполис-Бургас. Срещата е в осъществяване на Меморандума за съдействие в изследването на опцията за създаване на петролопровод Александруполис-Бургас, подписан от двамата министри през февруари тази година.

Вижте повече в директното включване на Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР