Министърът на енергетиката Андрей Живков за започне да подписва типови

...
Министърът на енергетиката Андрей Живков за започне да подписва типови
Коментари Харесай

Живков подписва договорите за компенсации заради скока на тока

Министърът на енергетиката Андрей Живков за стартира да подписва типови контракти по отношение на осъществяването на програмата за компенсиране на бизнеса поради растящите цени на електрическата енергия. От енергийното министерство напомнят, че такива контракти ще бъдат подписани с търговците на електрическа сила, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават непосредствено на крайни небитови клиенти и оператора на проведения борсов пазар на електрическа енергия. Програмата планува всички небитови крайни клиенти да бъдат подкрепени с по 110 лв. за всеки мегаватчас употребена електрическа енергия през октомври и ноември. Плащанията по договорите ще се правят откакто бъде получено позитивно мнение от Европейската комисия.

Електроенергийната ни система е подготвена за зимния интервал. Това увери изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев: " Всички уреди на електроенергийния метафоричен оператор са в доста положително положение. Приключени са ремонтите или завършват сега по всички обекти, по които работим, включени и в ремонтна, и в капиталова стратегия на сдружението. Към този миг салдото демонстрира, че равнището на вода в язовирите е с добър ресурс. Така че чакаме с положителната политика, която има Националната електрическа компания по оползотворяване на водните ресурси, да имаме положително гарантиране на доставките на електрическа сила. " Запитан има ли потенциал за импорт на електрическа енергия от позиция на пазарните обединявания с Гърция и Румъния, Цачев отговори, че и на двете граници имаме задоволително обезпечен свободен междусистемен потенциал, който да ни даде убеденост, че може при нужда да бъде импортирана електрическа сила за българския пазар. При нужда има техническа опция за импорт на ток от прилежащите ни страни. Осигурена е и спешна помощ, разясни специалистът пред БНР:

" По отношение на сигурността имаме подписан контракт за спешна помощ с румънския оператор и сега сме в сключване на подобен контракт и с гръцкия оператор. Със Сърбия и Турция даването на спешна помощ става на натурална основа. Имаме към този момент дадени на няколко пъти количества предоставени на турския и на сръбския оператор, тъй че те подлежат на връщане при нужда от такава спешна помощ ", сподели още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР