Министърът на електронното управление Александър Йоловски започва процедура за удостоверяване

...
Министърът на електронното управление Александър Йоловски започва процедура за удостоверяване
Коментари Харесай

Започва повторно удостоверяване на машините за гласуване

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски стартира процедура за засвидетелствуване на машините за втория тур на локалните избори, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Новината идва ден откакто Върховният административен съд (ВАС) машините да бъдат върнати за идния балотаж. Съдът разгласи за нелегално решението на Централната изборна комисия (ЦИК) от петък, два дни преди първия тур,.

Удостоверяването на сходството на машините съгласно Изборния кодекс е експлицитна подготвеност на министъра на електронното ръководство.

Екипите по узаконяване на Министерството на електронното ръководство (МЕУ) ще работят изключително и ще повторят към този момент осъществени процедури по засвидетелствуване, които бяха подписани в период преди първия тур от зам.-министър Михаил Стойнов . При новата процедура ще се подпише министър Йоловски, с цел да се избегнат опасности за повторна анулация на машинния избор, прибавя Българска телеграфна агенция.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще изиска във вторник от ЦИК позволение за цялостна гласност и бистрота на всички стъпки от процеса по засвидетелствуване, които се извършват от министерството.

Йоловски е поканил представители на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдаващи на съответния тип избор, както и на Българската академия на науките да следят процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, избран от ЦИК.

Официалният претекст на ЦИК да анулира машинното гласоподаване беше, че МЕУ не е изпратило документа за засвидетелствуване, че машините са сертифицирани. Той обаче беше изпратен още в петък вечерта.

Няколко часа по-рано ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане ”, “Има подобен народ ” (ИТН) и Българска социалистическа партия, като се позоваха на информация на ДАНС, в който се твърди, че зам.-министърът Стойнов е обвинен в опит да манипулира кода на машините. В събота ЦИК, че точно данните на ДАНС са били повода за анулацията на машинния избор, а неналичието на документа от МЕУ е бил просто фиктивен мотив.

Справката на ДАНС беше публикувана през уикенда от Атанас Атанасов от “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ), като от наличието ѝ стана ясно, че изводите в нея се основават на догатки. Стойнов отхвърли всички изказвания за операции. Премиерът Николай Денков също ги отхвърли и назова случая “класически образец за интензивно мероприятие ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР