Министърът ме натовари да се направи план за подготовка на

...
Министърът ме натовари да се направи план за подготовка на
Коментари Харесай

Проф. Младенов: До края на март ще сме готови с теоретичния материал за медиците във въздуха

Министърът ме натовари да се направи проект за подготовка на медицинските екипи за предстоящите хеликоптери. Първото, което трябваше да създадем, е да определим контингента на пациенти, които ще избавят с хеликоптери – това са новородени, деца, възрастни, родилки, реципиенти от донорската част и хипотетично лекарски екипи, които могат да бъдат пренесени в болница.

Това заяви пред Българска национална телевизия проф. доктор Николай Младенов, шеф Клиника по анестезиология и интензивно лекуване към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, по отношение на идната работа до идването на първия медицински хеликоптер за въздушна незабавна помощ.

Второто нещо, което е трябвало да се дефинира, е положението на тези пациенти – контузии, хирургия, интензистични болести и реципиенти, а третото – задачите, които извършва един хеликоптер: трансфер на пациент от болница до болница и трансфер на пациент от мястото на случая до съответната болница.

По думите на проф. Младенов превозът може да бъде независим – с хеликоптер до болничното заведение, а може да се вършат и хибридни полети – с кола за спешна помощ и хеликоптер.

„ До края на март месец ще сме подготвени с теоретичния материал. Хеликоптерите са високотехнологични, обаче 90% от нещата, които ги има там, ние ги нямаме още и на земята. Тепърва ще се постанова да се образоваме на работа с нея. Болниците, в които ще постъпват пациентите, също би трябвало да са най-малкото на същото софтуерно равнище “, сподели още той.

Пред Нова телевизия шефът на Държавния авиационен оператор ген.-майор Златко Златев пък съобщи, че всеки жител, който е претърпял акцидент, ще може да подаде сигнал до 112, като координационен център ще взема решение дали е по-целесъобразно да се изпрати кола за спешна помощ, или вертолет.

„ Целта е да се излети в границите на към 3 до 5 минути. В оперативната база ще бъдат дежурни водачи с медицински екипи, а вертолетът ще бъде оборудван с нужното здравно съоръжение “, сподели още командирът на Държавния авиационен оператор.

По думите му, в случай че до две седмици стартира процедура по наемане на два вертолета, можем да ги чакаме след към 3-4 месеца. Те най-вероятно ще бъдат разположени в УМБАЛ „ Св. Анна “ в София и в окръжната болница в Долна Митрополия.

Ген. Златев добави, че в хеликоптер ще може да се транспортира единствено един потърпевш, само че ще се стига доста по-бързо до лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР