През 2022 г. ГДБОП е установила имената на магистрати, полицаи

...
През 2022 г. ГДБОП е установила имената на магистрати, полицаи
Коментари Харесай

Нотариуса бил Доверено лице в МВР и ГДБОП знае това от 2022 г.

През 2022 година ГДБОП е открила имената на магистрати, служители на реда и юристи, свързани с активността на Мартин Божанов - Нотариуса. Детайлна информация за събраните данни е била предоставена на СГП, като след това е формирано следствие.

Това оповестяват от Антикорупционния фонд (АКФ), публикувайки   " за осветление на дейностите и бездействията на забърканите институции ".

Досега само знае се, че е предстояло привличането на Нотариуса като обвинен, осуетено от през януари 2024 година

Как стартира преписката по Нотариуса?

Работата на ГДБОП стартира след срещи на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Събраната информация е изпратена на СГП през 2022 година и е послужила за образуването на 27 април 2023 година на досъдебно произвеждане 24022/22 година на СГП, 188/23 година на Следствен отдел към окръжна прокуратура - СГП. Именно по него, съгласно ръководителите на СГП, Божанов трябвало да бъде притеглен като обвинен " до дни ", само че разстрелът му осуетил това процесуално деяние. От убийството на Божанов насам на обществото не се дава никаква информация за следствието.
 Контактите на Нотариуса - до най-високото равнище в правосъдната система?
Контактите на Нотариуса - до най-високото равнище в правосъдната система?

Атанас Славов: Очевидно всичко се случва толкоз постепенно, че цялата история може в никакъв случай да не се разплете

Какво е било известно към 2022 година?

От справката излиза наяве, че от най-малко две години разполагаем на институциите са били голям брой данни за връзки на групата на Нотариуса с съответни магистрати и чиновници на разнообразни структури на Министерство на вътрешните работи, които са му правили разнообразни услуги.

Споменати с имена са доста длъжностни лица от правосъдната система и Министерство на вътрешните работи, към нито едно от които не е известно да са подхванати някакви институционални дейности .

От оповестеното от АКФ следствие на ГДБОП излиза наяве, че службите в действителност са били наясно още с:

- Мартин Божанов е бил регистриран като Доверено лице към 3-то РПУ в София. Това не му дава отбрана от наказателно гонене, само че му обезпечава връзки и доверени линии в системата.

- Мартин Божанов с години е осъществявал имотни измами, за което е разполагал с мрежа от доверени лица, с които са шиканирали сполучливо правосъдните каузи - и с пари, и с налични компромати. Както АКФ пишат - къде са тези компромати и до този миг не е известно.

- Службите са знаели за както и на други парцели наоколо до правосъдната палата в София, употребявани от Мартин Божанов, както и от юристите Велимир Атанасов и Чанков. едвам след убийството на Нотариуса.

- Службите са били наясно с околните " фамилни " връзки с някогашния служител на реда Емил Писков и брачната половинка му арбитър Маргарита Немска.
 СГП Лийкс: Съдия Маргарита Немска е разглеждала делото на брачната половинка на Нотариуса
СГП Лийкс: Съдия Маргарита Немска е разглеждала делото на брачната половинка на Нотариуса

Смята се, че съдията и нейния брачен партньор са били близки с Мартин Божанов

- Службите са засекли близко, даже доверително, съдействие с Любена Петрова , брачна половинка на намиращия се и сега в неопределеност Петьо Петров - Петьо Еврото, което допуска - това на Мартин Божанов и това на Еврото.

- От протокола от следствието, извършено от ГДБОП, излиза наяве близкото съдействие с магистрати и чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи. Въпреки че АКФ грижливо е зачеркнало персоналните данни, а чиновниците участват единствено с буквите си, от тях могат да бъдат различени имената на Иван Гешев, Невена Зартова и други

- Още в този протолок от следствието се открива, че с задачата да заличи престъпни регистрации, в това число и собствен престой в пандиза в Бобов дол

Какво и по какъв начин е направено за инспекцията на всички тези данни с методите на наказателното следствие не е известно. Трябва да се направи ангажимента, че се касае за първична информация, която към 2022 година е събрана в ГДБОП. Тя е от естество само да послужи за формиране на наказателно произвеждане, където всичко това би трябвало да бъде потвърдено със средствата на наказателния развой, с цел да може да бъде употребявано за нечие обвиняване и наказание. На изложеното от всевъзможни оперативни служби постоянно би трябвало да се гледа с нужната доза сдържаност.
 Калин Стоянов твърди: Няма теч от ГДБОП към Нотариуса
Калин Стоянов твърди: Няма теч от ГДБОП към Нотариуса

Тепърва ще се прецизира дали Божанов е имал връзка със чиновници от Министерство на вътрешните работи

Защо АКФ разгласява " следствена загадка "?

Какво е свършено в хода на това следствие и за какво е останало е незнайно не бе изяснено и от основаната след убийството на Нотариуса краткотрайна парламентарна комисия. Магистрати се явяваха, с цел да отхвърлят връзки с Божанов и хората към него, а управленията на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи си икономисаха даването на каквато и да е съответна информация. А с приключването на Народното събрание завършва и работата на изключителната комисия.

На 16 април депутатите от образуваната парламентарна комисия за изясняване на обстоятелствата към хипотетичната скица за контрабанда изслушаха ръководителя на ДАНС Пламен Тончев. По време на чуването Тончев показа доста условия от оперативната разработка на ДАНС, послужила за започване на наказателното произвеждане от Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК), което е ръководено от СГП. Включително: с имена на висши чиновници на Министерство на вътрешните работи с открита съгласно ДАНС съпричастност към контрабандния канал; с име на политик, който " се познавал " с хипотетичните контрабандисти; с изказванието, че хипотетичните контрабандисти имали въздействие в правосъдната система, само че без съответни имена на магистрати. В този случай се оказа, че така наречен " следствена загадка " няма никаква стойност.

Това се случи в цялостен контрастност със съвещанията на другата парламентарна комисия за групата на Мартин Божанов - Нотариуса, акцентират от АКФ. В нея институциите, натоварени с следствието или събирането на оперативна информация, доста ревниво трябваше да опазват " следствената загадка " и не можеха да кажат съвсем нищо на депутатите и обществото. Според АКФ по тези два случая ръководителите на прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи за следващ път демонстрираха образно по какъв начин боравят със закона напълно според от конюнктурни съображения и стига да пожелаят, нямат никакви задръжки да разкриват следствени или оперативни данни.
 Гешев пред комисията за Нотариуса: Има 88 групи, а вие сте потребни идиоти
Гешев пред комисията за Нотариуса: Има 88 групи, а вие сте потребни идиоти

Мартин Божанов бил малък лъжец, който си служи с имена на ниско равнище

" За разлика от държавните органи Антикорупционният фонд не е получател на законовото обвързване за запазване на тайната на следствието. Освен това считаме, че публичността е единственият път към цивилен напън , а той - към вероятно излекуване на институциите поради вплелите се в тях мрежи за въздействие ", разяснява Николай Стайков от екипа на АКФ.

Това е и повода за обявата на справката за събраната оперативна информация от ГДБОП за групата на Нотариуса. Документът е с размер 28 страници, като АКФ го прави публично притежание във тип, който да не разреши откриване на източника. Оставят се единствено имената на забърканите лица, които към този момент са обществено известни в подтекста, в който са упоменати в справката.

Според Стайков е несъмнено, че доказателствената стойност на оповестения материал на ГДБОП е аналогична с тази на изнесените от ДАНС данни пред Народното събрание - затова към двете би трябвало да се подхожда по еднакъв метод.

АКФ чакат да схванат какво способените проверяващи органи са подхванали по инспекцията, доказването и надграждането на оперативната информация по проблема " Нотариуса ", която е била известна към 2022 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР