Министър Захариева представи визията си за бъдещето на Западните Балкани

...
Министър Захариева представи визията си за бъдещето на Западните Балкани
Коментари Харесай

Министър Захариева представи визията си за бъдещето на Западните Балкани

Министър Захариева показа визията си за бъдещето на Западните Балкани в полемика на фондация „ Конрад Аденауер “, която се организира на 26 април в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Събитието, отдадено на тематиката „ Да си представим новите Западни Балкани “, беше намерено от доктор Ханс-Герт Пьотеринг, някогашен ръководител на Фондацията. „ България е център на непоклатимост на Балканите и доста значим сътрудник за Европейски Съюз “, акцентира немският политик. Той се обърна с думи на признателност към българското държавно управление, премиера Борисов и персонално към министър Захариева за мощната им и поредна политика на обвързаност към европейските полезности.

В полемиката вицепремиерът Захариева показа визията си, че общите старания на Европейския съюз и страните от Западните Балкани, могат да трансфорат района в постоянен и проспериращ. Тя посочи, че позитивна стъпка в тази посока е организирането на по-чести срещи на равнище ЕС-Западни Балкани. „ Срещата в София на 17 май е първата от 15 години насам. Не е обикновено срещите ни със съседите, някои от които към този момент договарят за участие, да са толкоз редки “, сподели министър Захариева.

Балканите са район с нелека история. Дори и през днешния ден към момента има отворени въпроси сред някои от страните и са нужни още старания както във връзка с нужните промени, по този начин и за стабилността и сигурността, добави Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила в своето ревю. „ През последните 8 месеца посетих района три пъти и на място се убедих във волята за същински и резултатни промени на държавните управления на тези страни. Наистина упованията към политическите водачи от Западните Балкани към този момент са огромни, само че несъмнено най-големи са упованията на техните лични жители “, означи българският външен министър. Захариева бе безапелационна, че европейската вероятност на района би трябвало да се трансформира в необратим развой освен за Европейски Съюз, само че и за Западните Балкани.

„ Когато забележим купчина с камъни, първата ни мисъл е не да ги хвърляме, а да строим мостове с тях. Моето виждане е, че когато мислим и приказваме за Западните Балкани, би трябвало да се концентрираме върху нещата които ни свързват, а не върху тези, които ни разделят “, показа по време на полемиката посланик № 1 на България.

По думите й актуалният миг е основен за процеса на разширението. Отправянето на рекомендация за започване на договаряния с Република Македония и Република Албания от страна Комисията е единствено началото на процеса по присъединение. Това обаче дава доста повече благоприятни условия и принадлежности на Европейски Съюз, с които да поддържа страните по техния европейския път, разяснява вицепремиерът Захариева. Тя изрази вяра, че през юни ще бъде взето и решение за начало на договаряния за двете страни.

Подчертавайки значимостта на промените, които и шестте страни от Западните Балкани би трябвало да осъществят, Захариева сложи акцент върху смисъла на този развой за най-младата част от популацията на района. Младежката безработица в тези страни е към 55 - 60 %, добави вицепремиерът и уточни, че преди години България също се е сблъскала с сходен проблем, само че през днешния ден трендовете са позитивни. По думите й единствено за последната година у нас са се завърнали 24 хиляди младежи.

„ Доволна съм, че в Стратегията на Комисията за района има заложени фондове освен за обучение, само че и за start-up компании и основаване на работни места. С сходни по-бързи за осъществяване във времето ограничения може да се борим с младежката безработица “, съобщи Екатерина Захариева в отговор на въпрос.

Като различен значим аспект в бъдещото развиване на Западните Балкани министър Захариева открои свързаността - както сред страните от района, по този начин и на района с останалата част от Европа. „ Това е тематиката, която избрахме за Срещата на върха в София. Това не е формат за разширение. Убедена съм обаче, че тази среща е най-лесният метод Европейски Съюз да покаже видимостта и уговорката си към района “, посочи българският вицепремиер. В умозаключение тя добави, че страната ни има упоритостта към Софийската декларация да бъде заложено и приложение, което да доразвива с съответни хрумвания за планове шестте начинания от Стратегията на Комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР