Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще се срещне с президента

...
Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак ще се срещне с президента
Коментари Харесай

Риши Сунак ще се срещне с Джо Байдън в Ирландия

Министър-председателят на Англия Риши Сунак ще се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Северна Ирландия през идната седмица, заяви Ройтерс, като се базира на изказване на канцеларията на английския министър председател.

Агенцията отбелязва, че американският президент Байдън ще пътува до Северна Ирландия, с цел да вземе присъединяване в отбелязването на 25-та годишнина от подписването на Споразумението от Разпети петък.

След като помогнаха за сключването на мирното съглашение през 1998 година, Съединени американски щати не престават да бъдат авторитетен фактор в политиката на Северна Ирландия и се стремят да предпазят мира от напрежението, провокирано от излизането на Англия от Европейски Съюз.

Сунак ще посрещне Байдън във вторник вечерта, когато той ще дойде с президентския аероплан " Ер Форс 1 " за това деликатно следено посещаване от двете страни на ирландската граница в миг на нараснала политическа неустановеност в Северна Ирландия.

Сунак ще бъде хазаин на тържествена вечеря в чест на годишнината в сряда, се споделя още в изказването на неговата канцелария, където се показват и някои детайлности за програмата на визитата.

Байдън, който постоянно приказва с горделивост за своите ирландски корени, ще прекара известно време и в Република Ирландия, където ще посети Дъблин и двата дома на предците на фамилията му.

Споразумението от Разпети петък, подписано на 10 април 1998 година, значително постави завършек на 30-годишния кръвопролитен спор, който разтърсваше Северна Ирландия от края на 60-те години на предишния век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР