Министър-председателят на Косово Албин Курти предупреди, че Русия разпалва напрежението

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти предупреди, че Русия разпалва напрежението
Коментари Харесай

Албин Курти: Русия разпалва напрежението между Косово и Сърбия

Министър-председателят на Косово Албин Курти предизвести, че Русия разпалва напрежението сред Косово и Сърбия заради отстъплението на войските й в Украйна, до момента в който Белград е подхванал първата стъпка за разполагане на войски в района (като подава искане до мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР за разполагане на до 1000 бойци на територията на Косово), заяви " Гардиън ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

Етническите сърби в Северно Косово, където са болшинство от популацията, издигат барикади към този момент 11 дни и попречват свободното придвижване на косовските управляващи, макар апелите на Съединени американски щати и Европейски Съюз за унищожаване на противозаконните блокади по пътищата.

Голяма група от членове на крайнодясната сръбска организация „ Народен патрул “, която има връзки с съветската паравоенна група „ Вагнер “, се събра в неделя от сръбската страна на границата сред Сърбия и Косово, като заплаши да се изправи против войските на НАТО.

Искането на Сърбия за разполагане на сръбски военни елементи в Косово според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации най-вероятно ще бъде отхвърлено, отбелязва изданието.

Косовският министър председател сподели, че е угрижен, че напрегнатата обстановка би могла да ескалира в интерес на Владимир Путин, защото съветските и сръбските сили са провели 104 взаимни военни учения през 2021 година, написа „ Гардиън “.

Курти добави, че се е съгласил да даде време на КейФОР за унищожаване на барикадите, като сподели, че те няма да останат дълго. Той разказа барикадите като стъпка към разделянето на страната, която разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

„ Нашето безпокойствие (е), че премахването на тези барикади не може да изключи да има потърпевши. И по тази причина желаеме да бъдем допустимо най-внимателни, с цел да сме сигурни, че няма да има дестабилизация и ще има условен мир и сигурност. Не можем обаче постоянно да позволяваме това нарушение на законността и конституционността. Така че, да, това би трябвало да завърши, колкото по-скоро, толкоз по-добре “, сподели Курти, представен от „ Гардиън “.

Според косовския министър председател терзанието на западните сътрудници и другари на Косово са връзките на Белград с Москва. „ Не знаем по какъв начин биха могли да бъдат приведени те в деяние при повишаване на напрежението на север “, сподели Курти.
 
Русия ще продължи да оказва помощ на Сърбия да пази националните си ползи във връзка със обстановката в Косово, сподели предходната седмица говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от ТАСС.

Сърбия е възприемана като един от дребното останали другари на Русия в Европа, защото не взе участие в налагането на глобите против Москва.

Северно Косово остава блокирано, а косовските сърби са на барикадите в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич единадесети ден подред.

Исканията на сърбите по барикадите са да бъдат освободени задържаните косовски сърби - някогашните служители на реда Деян Пантич и Сладжан Трайкович.

Напрежението сред Косово и Сърбия е изключително високо през последните месеци. Кризата стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР