Министър-председателят на Финландия Сана Марин изглежда загуби битката си за

...
Министър-председателят на Финландия Сана Марин изглежда загуби битката си за
Коментари Харесай

Дясноцентристката партия във Финландия печели на фона на напрегнати избори

Министър-председателят на Финландия Сана Марин наподобява загуби борбата си за втори мандат, като партията ѝ бе победена от двама консервативни съперници в извънредно напрегната тристранна конкуренция за надзор над Народното събрание.Дясноцентрист ката партия " Национална коалиция " извоюва победа в неделя вечерта при преброени 100 % от гласовете, като излезе отпред с 20,8%. Те бяха следвани компактно от дяснопопулистката партия " Финландците " с 20,1%, до момента в който социалдемократите събраха 19,9%.

Тъй като първите три партии получават по към 20% от гласовете, нито една от тях не е в положение да сформира независимо държавно управление. За 200-те места в Народното събрание на скандинавската страна се бореха над 2400 претенденти от 22 партии.

" Национална коалиция " ще бъде с 48 депутата, " Финландците " с 46, а социалдемократите с 43. Другите партии от досегашната ръководеща коалиция - са две по-малки демократични партии, които ще са с 23 и 9 места, Зелените с 13 и Левицата с 9. Още две партии влизат във финландския парламент с пет и един мандата.

 
 Fsvzuyfxoaazbdh Графика: Europe Elects | europeelects.eu
" Въз основа на този резултат ще стартират договаряния за сформиране на ново държавно управление на Финландия под управлението на Партията на националната коалиция ", съобщи водачът на партията Петери Орпо, до момента в който обявяваше успеха си, заобиколен от поддръжници.Марин, която на 37-годишна възраст е един от най-младите европейски водачи, получи похвали за оправянето на кабинета ѝ с пандемията COVID-19 и за значимата ѝ роля, дружно с президента Саули Нийнистьо, в поддръжка на сполучливото кандидатстване на Финландия за участие в НАТО. Гласовитата ѝ поддръжка за Украйна през последната година усили интернационалната ѝ известност.
 Finland Election 23092634542145 Министър-председателят на Финландия Сана Марин, ръководител на Социалдемократическата партия, реагира, до момента в който гледа резултатите от екзитполовете в Хелзинки, Финландия, Снимка: AP
Марин остава харесвана вкъщи, само че възгледите на нейната партия за финландската стопанска система, които се обрисуват като съществена тематика на акцията, са оспорвани от консерваторите.На предизборно събитие в събота Орпо засегна стопански въпроси. " Най-важното нещо в идващото държавно управление е да изправим стопанската система си, да подтикваме икономическия напредък, да балансираме обществената стопанска система. И вторият доста значим въпрос е построяването на НАТО-Финландия ", съобщи Орпо пред Асошиейтед прес в Еспоо, край столицата. " Смятам, че нормално партията, която е управлявала и е имала министър-председател, губи изборите и рецензиите са доста остри ", сподели Сепянен. " Мисля, че тя (Марин) въпреки всичко има огромна поддръжка. " Макар че нахлуването на Русия в Украйна накара Финландия да изиска участие в НАТО през май 2022 година, нито историческото решение за отвод от политиката на неприсъединяване на страната, нито войната се обрисуваха като съществени въпроси на акцията. Финландия има дълга сухопътна граница с Русия.Освен стопанската система на Финландия, други въпроси, които партиите обсъждаха по време на предизборната акция, бяха възходящият дълг на държавното управление, изменението на климата, образованието, имиграцията и обществените помощи. " Знам, че Сана Марин е доста известна и се оправя отлично, а и множеството финландци считат, че тя е свършила невероятна работа с ковид ", сподели в Хелзинки друга избирателка, Евелина Мекела. " Но може би би трябвало да погледнем към новата рецесия, която имаме; някои от нас към момента имат вяра, че тя се оправя доста добре със дилемите си. Други хора явно желаят нещо ново ", сподели Мекела.Финландия, която се чака да се причисли към НАТО през идващите седмици, е член на Европейския съюз с население от 5,5 милиона души.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР