Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация
Коментари Харесай

Борисов прие руския посланик в разгара на шпионския скандал

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова във връзка началото на мандата й в София, оповестява държавната пресслужба. Това става в разгара на шпионски скандал, при който бяха задържани 5 някогашни и сегашни висши военни и служители, както и бяха изгонени следващи двама съветски дипломати.

" В рамките на диалога им в Министерския съвет бяха разисквани двустранните връзки и съществуването на предпочитание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на доброжелателност и прагматичност. Премиерът Борисов посочи, че  България държи да има открит и взаимноизгоден разговор с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си ползи и евроатлантически цели ", споделя Министерски съвет..

Българският министър-председател поискал на дипломат Митрофанова сполучлив мандат в България и уточни сериозния капацитет за съдействие в областта на стопанската система и търговията. По думите му България и Руската федерация могат да развиват сполучливо партньорство в редица области като да вземем за пример културата, туризма и селското стопанство, се споделя в формалното известие.

Преди два дни Борисов разгласи:  " Заявявам към ръководителите на съветските дипломати: " Спрете да шпионствате в България!... Поздравявам българските служби за професионалната работа и за това, че сполучливо пазят страната ни. С Русия имаме положително партньорство в редица сфери, само че тази шпионска активност би трябвало да спре! 

" В петък прокуратурата на Република България в сходство с нормите на интернационалното право и двустранните отговорности уведоми посолството за задържане на съветската гражданка по съмнението в осъществяване на тежко закононарушение ", разгласи посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова на въпрос дали посолството е имало някакъв контакт със арестуваните по шпионския скандал, разразил се след брифинг на българската прокуратура. " Ако в това писмо става дума за дамата, която съгласно видеофайла влиза в постройката на Консулския отдел на Посолството (моля да обърнете внимание, че дамата от видеото влиза точно в консулския отдел, а не в Посолството, както беше обявено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба по отношение на решение на пенсионни въпроси, а по-късно е пристигнала, за да получи съответното потвърждение ", споделя още съветският дипломат. 

" Както знаете, вратите на Консулския отдел на Посолството през делничните дни и в откритото време са отворени за постоянен банкет както на жителите на Русия, така и на чужденците. Тук няма нито някаква загадъчност, нито престъпен миг. По подобен метод работят всички, в това число и българската дипломатическа задача в Москва ", разяснява още Митрофанова. 

На въпрос дали Иван Илиев, който съгласно изказванията на прокуратурата е бил преследван и хванат в непосредствена непосредственост до съветското посолство, е търсил контакт с хора от задачата, за да му бъде предоставено леговище, Митрофанова дава отговор: " Факти и условия на задържането ми бяха обявени късно вечерта на 18 март. Никакви молби за даване на леговище в Посолството не са постъпвали ".

" Виждаме долнопробно изменничество, за жалост, осъществено от страна на български военнослужещи. От друга страна - виждаме един спектакъл на парадокса, който се гради на основата на това изменничество, игран и режисиран от тези, против които излезе народът на улиците. И измяната, и театърът хвърлят голям позор върху България ". , някогашен министър на защитата и някогашен дипломат на България в НАТО, в коментар на разкритата от прокуратурата група за шпионаж в интерес на Русия, работила в нескончаем интервал. 

Според него механизмите, свързани с национална сигурност, са изкривени и вършат системата много пробита и неефективна, което си личи от тази шпионска спекулация:  " Сложно е да се приказва за компетентността на службите. Имам наблюдаване върху ДАНС, тя се трансформира в една тотално ненужна и пробита работа. Това, което се случва в България, не е в следствие от работата на службите, а имам съображение да смятам, че разкритията са станали по външен сигнал ". 

Ноев дефинира като двоен стандарт в държанието на премиера и на основния прокурор това, че не са изразили позиция по случая с отравянето на предприемача Емилия Гебрев, прочут като " българския Новичок ".

По думите на Бойко Ноев апелът на премиера президентът да наруши радиомълчанието си по случая е нещо като апела на крадеца да бъде заловен крадецът.  " Имам съображение да считам, че президентът не е бил държан в течение на това. По закон той има право на цялата информация. Защо се нарушава законът и на Румен Радев не се дава тази информация? ", разяснява той.

В умозаключение Ноев съобщи, че само една политическа партия в България е излязла с публична позиция по този шпионски скандал. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР