Министър-председателят Бойко Борисов отказа да приеме мажоритарния пакет акции на

...
Министър-председателят Бойко Борисов отказа да приеме мажоритарния пакет акции на
Коментари Харесай

Борисов отказа да приеме джиросаните му акции на "Левски"

Министър-председателят Бойко Борисов отхвърли да одобри мажоритарния пакет акции на ПФК " Левски " АД. Тази заран стана ясно, че 86.6% от дяловете на футболния клуб са джиросани на името на премиера предишния петък (8 май).

С формалното предаване на досието с документите беше зает журналистът Сашо Диков, който малко преди 9:00 ч. се яви пред постройката на Министерския съвет. След повече от половин час очакване пред вратата, той беше посрещнат от ръководителя на звеното за връзки с обществеността на кабинета Севделина Арнаудова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Личният пиар на Борисов заяви сбито, че министър председателят Бойко Борисов отхвърля да одобри акциите, тъй като " намира това деяние по прекачване за несериозно " . След което Кралев съобщи:

" Кабинетът счита, че това е опит да се политизира тематиката, което в тази ситуация е неправилно. За да има прекачване на акции, би трябвало да има волеизявление от двете страни. Очевидно, от едната страна такова предпочитание не е заявено. Сами разбирате, че министър-председателят няма по какъв начин да ги има. Премиер на която и да е страна не може да бъде притежател на състезателен клуб. Борисов няма и моралното право. Събитията не са провокирани от страната, а от притежателите на " Левски ". Смятам, че е редно акциите да отидат в последователите на " Левски ", които неведнъж са заявявали, че желаят да вземат ориста на клуба в свои ръце. "

Диков попита дали откакто Борисов не желае да одобри акциите, не може той да остави досието в деловодството на Министерски съвет и да получи входящ номер, че е предал пратката. Севделина Арнаудова му отговори, че това не е допустимо, след което му съобщи: " Може да вземете тези акции и да ги занесете в една друга балканска столица. Знаете доста добре в коя. "

Запитана от Диков " за какво министър председателят се крие ", Арнаудова отвърна: " Той не се крие и в никакъв случай не се е крил. Вие нямате предварителна спогодба с Борисов. Отказвам да бъда пощальон сред вас и премиера. Това е позорен за почитателите на " Левски " метод. Без да запознат съм спорт. Начинът е афектиран. Не е съществено тези документи да се изпращат през вас или който и да било. "

" При това състояние аз нямам различен избор с изключение на да ги върна там, откъдето съм ги взел - в " Нове холдинг ", беше първият коментар на изпратения като пощальон Сашо Диков. Минути по-късно той добави:

" Ако има нещо ненормално, ненормалното е касапският метод, по който държавното управление се разправи с бизнеса на Васил Божков, който няма нищо общо с една правова страна. За почитателите на " Левски " е оскърбление да желаят 3 млн. лева от страната. Аз извършвам молбата на Васил Божков да да ги предам. Акциите към този момент са факт. Не съм приказвал с Божков от години. Акциите за себе си няма да ги взема. Сега си е негова работа какво ще ги прави. "

Рано тази заран досегашният притежател на " Левски " Васил Божков заяви, че ще връчи в 9:00 ч. акциите на футболния клуб в Министерски съвет. Той разгласи, че министър председателят Бойко Борисов е индивидът, който би трябвало да поеме отговорността за бъдещето на клуба. Бизнесменът акцентира също, че точно Борисов носи отговорността за настоящето положение на клуба. Ето и цялото изказване от " Нове холдинг " - компанията на Божков.

" След разискване на обстановката и разглеждане на опциите за оцеляване на ПФК " Левски ", актуалният притежател на мажоритарния пакет акции господин Георги Попов и господин Васил Божков декларират следното:

" Клубът още веднъж е в извънредно тежко финансово положение, подбудено от умишленото и нелегално заличаване на фирмите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на " Левски ", който нееднократно е заявявал своята подготвеност да се " погрижи "  за тима и да го избави при промяна на собствеността му – господин Бойко Борисов. След като Премиерът е изцяло осведомен с актуалната обстановка и неведнъж обществено се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце .

Г-н Борисов, поетите от Вас задължения да осигурите финансиране и действията Ви, довели до настоящето състояние, както и непрекъснатият напън от ръководения от Вас държавен уред върху клуба, оставят " Левски "  без други действителни варианти .

Като някогашни мажоритарни акционери, нееднократно сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на " Левски ". Докато отговорността за това беше наша и след вложените над 24 милиона лв. за една година, клубът се стабилизира и изправи на крайници. Дългове от над 32 млн. лева бяха поетапно погасявани и бе направена и изпълнявана дълготрайна тактика за превръщането му в сполучлив бизнес модел.

Благодарим на управлението на ПФК " Левски "  за напъните и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на последователите на клуба, които направиха казус в историята на международния футбол с дейностите си за издържането на тима през последните месеци.

Джиросаните акции ще бъдат връчени публично на новия им притежател господин Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет. "

---

Треньорът на баскетболния " Левски ЛУКойл " (който прочее няма нищо общо с същинския баскетболен клуб " Левски ", тъй като е основан през 2014 г.) - Константин Папазов-Тити, който от няколко дни изяснява на всички места, че е приказвал с Божков и желае да вземе акциите, с цел да избави клуба, бе сюрпризиран. Но въпреки всичко остана оптимист, че най-после той ще получи собствеността на клуба.

" Моята позиция не се е трансформирала, аз изявих предпочитание пред господин Божков акциите да ми бъдат трансферирани, за да се опитам с цялата синя общественост да спасим " Левски ". Но в края на краищата всеки притежател има право на решение. Винаги в " Левски " нещата са били транспарантни - разяснява Папазов пред bTV. - За мен това е политическа игра , която не трябва да е свързвана с името на " Левски ". Не искам да се политизира бъдещето на " Левски ". Не съм осведомен с комерсиалния закон, само че при джиросване на акции би трябвало предпочитание от двете страни. Предаването на акциите е непринуден акт. Трябва някой да желае да ги получи. На този стадий в България не чух някой, с изключение на мен, на територията на страната да желае да вземе този парещ картоф и да има визия за бъдещето на клуба. Така че  нямам визия дали господин Борисов иска акциите, а и дали има право като министър председател . Единственото, което мога да кажа, е че не преставам и имам вяра в идеята. Като почитател - този акт за мен е политическа игра която не би трябвало да се свърза с " Левски ", само че всеки притежател има право да си вземе решение - господин Божков е задоволително огромен, постоянно се включва по малките екрани и евентуално ще желае да се включи и да се обоснове за това свое решение ".

---

С изказването си Божков загатва, че точно Бойко Борисов взима решения за собствеността на " Левски " в предходни години . В едно от изказванията си при започване на годината, още преди да замине за Дубай, предприемачът изясни, че е станал притежател на мажоритарния пакет акции на клуба точно след диалог с Борисов. " Аз му споделих (б.ред. - на Борисов), дай да го взема и да оправя " Левски ". Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате, Борисов ми се обади и ми сподели: " Няма да го взимам аз, взимай го ти ", това беше диалогът сред нас ", описа Васил Божков пред почитателите на тима на 19 януари. 

Явно по избор на предприемача, в прессъобщението на " Нове холдинг " бе приложена и история на прехвърлянето на акциите на " Левски " от 2014 година насам. От нея излиза наяве, че при започване на м. година Спас Русев е трансферирал акциите си на бившите футболисти на " Левски " Христо Йовов и Даниел Боримиров , които са се водили притежатели на клуба към месец (от 28 януари до 20 февруари 2019 г.), преди да ги прехвърлят на Васил Божков, който на собствен ред ги джиросва на своя доближен Георги Попов. От 28 февруари т. година Йовов е член на УС на Българския състезателен тотализатор.

Изненадата от решението за собствеността на " Левски " стана още по-голяма, откакто в уречения от Божков час - 9:00 ч., пред постройката на Министерски съвет се появи с акциите журналистът Сашо Диков. Той описа, че през вчерашния ден по телефона му е звъннал Васил Божков с молба да съобщи акциите на премиера. " Аз съм просто един пощальон, с цел да свършим потребна работа " , разяснява Диков. И добави: " Аз пари не съм получавал от никого за журналистическата си активност, с изключение на от притежателите на малките екрани, по тази причина мога да си разреша да бъда предявител на акциите ".

Внасянето на акциите в Министерски съвет обаче не е задоволителен факт да се оформи промяната на собствеността, защото е нужно лицето, на което са трансферирани акциите (б.ред. - министър председателят Бойко Борисов) да поиска да се впише това събитие в Книгата на акционерите.
Точно този мотив беше бележит от представителя на държавното управление, който беше изпратен да отвори вратата на Министерски съвет - министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР