Министър Калин Стоянов разговаря с федералния министър на вътрешните работи

...
Министър Калин Стоянов разговаря с федералния министър на вътрешните работи
Коментари Харесай

Стоянов пред австрийския си колега: Приемането ни в Шенген ще е силен сигнал за единството на ЕС

Министър Калин Стоянов беседва с федералния министър на вътрешните работи на Република Австрия Герхард Карнер. Основна тематика по време на срещата бе постигането на решение за приемането на България в Шенгенското пространство. Разговорът се е провел в границите на присъединяване на министъра в Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “.

Българският вътрешен министър срещна сътрудника си с миграционната обстановка и работата на управляващите за противопоставяне на незаконната миграция:

Натискът по българо-турската граница е висок, като от началото на годината досега са предотвратени към 160 000 опита за нелегално прекосяване на територията на страната.

Министър Стоянов посочи засиленото съдействие с Турция и акцентира, че вследствие на взаимната работа и организацията на националните сили понижава броят на арестуваните навътре в страната. Полагат се дейни старания за застраховане сигурността на външната граница на Европейски Съюз, в това число поетапно биват назначавани в допълнение гранични чиновници.

„ Считаме, че присъединението на България към Шенген ще е мощен позитивен сигнал за единение на Европейски Съюз на фона на сериозните провокации пред сигурността за Съюза “, съобщи вътрешният министър.

В този смисъл той добави, че интензивният политически разговор за смяна на позициите продължава.

От своя страна Герхард Карнер уточни, че Австрия прави оценка работата на България по ограничение на незаконната миграция и съдействието с Турция. Той дефинира като изключително значим аспект съществуването на задоволително европейски финансови средства за защита на външните граници на Съюза.

Министър Калин Стоянов организира среща и с румънския си сътрудник Мариян – Каталин Предою. Продължаването на координацията за позитивно решение на въпроса с приемането на двете страни в Шенген през декември, както и взаимни ограничения за улеснение трафика през общата ни граница бяха тематики на диалога.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР