MinION на Oxford Nanopore е едно малко, но мощно устройство.

...
MinION на Oxford Nanopore е едно малко, но мощно устройство.
Коментари Харесай

Науката и технологиите обнадеждават инвеститорите в имоти

MinION на Oxford Nanopore е едно малко, само че мощно устройство. Когато хотелски служащ в Сидни даде позитивна проба за Covid-19 през март предходната година, портативният ДНК секвенсер наблюдава инфекцията до стюардеса на американска самолетна компания, което разреши избягването на общ локдаун. Успехът на биотехнологичните компании - друга звезда в сектора е BioNTech, популяризирала се с имунизациите за Covid-19 - гълтам капитал, вложен в науките за живота. Когато такива компании се разрастват, те го вършат не посредством офиси или магазини, а чрез научни лаборатории с бели стени и лъскави повърхности.

Инвеститорите в търговски парцели от дълго време залагат на офиси, търговски и промишлени здания. По-малко стандартни активи, като кулите за мобилни телефони, бяха непокътнати за експерти. Сега огромните имена в недвижимите парцели се надпреварват и за тях. Така лабораторното пространство се трансформира в най-горещата благосъстоятелност, дружно с други уреди, които зареждат цифровата стопанска система. Центровете за данни и инфраструктурата, която свързва смарт телефоните, процъфтяват. Мотивацията на вложителите е ясна. Пандемията раздруса цените на комерсиалните парцели в международен мащаб. Американските търговци на дребно затвориха близо 15 хиляди магазина през 2020 година До средата на октомври с хора, привързани към отдалечена работа, офисите бяха единствено на една трета запълнени. Рисковият профил на някои стандартни активи се утежни внезапно.

За разлика от това търсенето на активи като лаборатории и центрове за данни в никакъв случай не е било по-голямо - наклонност, забележима още преди коронавирусът да стартира да се популяризира. Тъй като събираемостта на наемите за магазини и заведения за хранене спадна през предходната година, трафикът на данни от виртуални срещи и онлайн извършване на покупки експлодира. Компаниите, които употребяват главните центрове за данни и мобилни кули, изискват повече. Тези спечелили в цифровата стопанска система наподобяват изцяло сигурни.

Промяната се отразява в изменящия се състав на десетте най-големи капиталови тръста за недвижими парцели в Америка. Преди десетилетие най-ценният беше Simon Property Group, най-големият притежател на молове в страната. Днес това е American Tower, бързо разрастващ се притежател на десетки хиляди клетъчни телефонни мачти по целия свят. Пет от първите 10 капиталови тръста сега ръководят или центрове за данни, или мобилни кули.
Реклама Дъжд от капитал
Най-силното жужене сега заобикаля науките за живота и лабораторните пространства. Инвеститорите заливат здравния бранш с капитал. Производителите на медикаменти, производителите на здравно съоръжение и други компании в региона на науката за живота са набрали рекордните 103 милиарда $ рисков капитал до момента през тази година по отношение на 63 милиарда $ през 2019 година, съгласно консултантската компания в имотния бранш JLL. Голяма част от капитала отива в благосъстоятелност. JLL пресмята, че до 87 милиарда $ се насочват към недвижими парцели в региона на науките за живота по целия свят. Това се равнява на една трета от всички световни разноски за търговски парцели през второто тримесечие на тази година.
Търсенето на активи като лаборатории и центрове за данни в никакъв случай не е било по-голямо. Източник: Reuters
Ефективни покупко-продажби се появяват постоянно. През октомври GIC, суверенният фонд на Сингапур, купи 40% от Oxford Science Park в Magdalen College, част от Оксфордския университет. Сделката оцени парка на 10 пъти неговата стойност от преди единствено пет години. Частната капиталова компания Blackstone неотдавна удвои собствеността си върху площите в региона на науките за живота във Англия, инвестирайки над 1 милиарда $ в два нови обекта. Акциите на капиталовите тръстове за недвижими парцели в региона на науката за живота процъфтяват.

Местата за лаборатории стават все по-трудно откриваеми. В Бостън, където се намират по-голямата част от лабораториите в Америка, по-малко от 5% от тях са били налични през третото тримесечие. В Златния триъгълник, както е прочут регионът сред Лондон, Оксфорд и Кеймбридж, пространствата са изчерпани. Кампусът Harwell в региона на науките за живота покрай Оксфорд ще добави 1.5 млн. кв. фута през идващите седем години, с цел да отговори на търсенето - еквивалентно на три четвърти от всички офис площи, които финансовият квартал на Лондон ще добави тази година. Крис Уолтърс, шеф в JLL, прави оценка неудовлетвореното търсене на парцели за лаборатории във и към Кеймбридж на 1 млн. кв. фута - еквивалентно на съвсем една четвърт от комерсиалните площи на Оксфорд стрийт в Лондон.

Когато пазарите са " тесни ", участниците ще се стремят да разширят предлагането. В случая на научно-технологичната благосъстоятелност това е по-трудно, в сравнение с звучи. Изграждането на нови телефонни кули значи навигиране по-строги закони за обмисляне и nimby-та (от not in my back yard - противопоставящи се на строителството локални жители). Новите центрове за данни се нуждаят от земя с достъп до на ниска цена електричество и високоскоростен интернет. Фирмите за науки за живота обичат да се групират към водещи университети и университетски медицински центрове, които обезпечават химици, микробиолози и други специалисти, които обитават техните лаборатории. Една от аргументите е намирането на вторични локации. Градове като Лос Анджелис, който е много покрай региона на залива на Сан Франциско, и Питсбърг, дом на университета Карнеги Мелън, прочут с майсторството си в региона на изкуствения разсъдък, притеглят стартъпи, цялостни с капитал. Във Англия центровете за науки за живота пораждат на север, където фармацевтични колоси като AstraZeneca и GlaxoSmithKline имат индустриални обекти.
Реклама
Друго решение е преобразуването на съществуващи офиси и промишлени площи. Boston Properties, един от най-големите капиталови тръстове за офиси в Америка, споделя, че може да преобразува 5 млн. кв. фута стандартни обекти и здания в лаборатории. Това не е елементарен развой, защото лабораториите са комплицирани пространства, ръководени от разпоредбите за биологична сигурност. Те се нуждаят от четири пъти повече въздух, в сравнение с офисите. Списъците на чакащите в Лондон за " мокри " лаборатории, уреди, в които може да се борави с рискови химикали и други рискови субстанции, се удължават. Но вложителите в парцели са подготвени да пробват. В Ню Йорк преобразуванията биха могли съвсем да удвоят лабораторното пространство чартърен в града, съгласно имотния съветник Newmark.

Предназначението на даже празните магазини се трансформира. Британската консултантска компания в областта на парцелите Savills счита, че Лондон има минимум 1.8 млн. кв. фута търговски площи, които биха могли да бъдат модифицирани в лаборатории. Високите тавани на магазините значат доста място за високоефективна вентилация и сервизни асансьори за пренасяне на рискови материали. Несъмнено ще са нужни години, до момента в който предлагането настигне търсенето. Но защото мястото на работа и търговия се движи, вложителите в недвижими парцели се изместват с него.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР