Минималното възнаграждение на преподавателите в университетите се увеличава от 1300

...
Минималното възнаграждение на преподавателите в университетите се увеличава от 1300
Коментари Харесай

Добра новина за университетските преподаватели


Минималното заплащане на преподавателите в университетите се усилва от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли 2022 година Това оповестиха от Министерство на образованието, като прецизират, че нарастването се отнася и за преподавателите, и за асистентите.

Правителството отпуска още 20 млн. лева, които ще бъдат предоставени на 33 висши държавни учебни заведения с общо 11 512 души научен състав, от които 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени след реализирано единодушие със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в страната и синдикатите във висшето обучение.

Държавните висши учебни заведения и научните организации ще получат 5,2 млн. лева, с цел да усилят докторантските стипендии от 750 на 1000 лева, реши още кабинетът. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в постоянна форма на образование в държавни университети и на 223 докторанти в постоянна форма на образование в научни организации. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лева

Целта е по-високите хонорари и стипендии да насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на университетския състав във висшите образователни заведения в страната.

По информация на kmeta.bg.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР