Минималната работна заплата, майчинството, детските и някои осигуровки се променят

...
Минималната работна заплата, майчинството, детските и някои осигуровки се променят
Коментари Харесай

Добри новини за майките и минималната заплата, ако нямаше инфлация

Минималната работна заплата, майчинството, детските и някои осигуровки се трансформират от 1 април.

Работим най-малко за 710 лева 

Минималната работна заплата за страната се усилва от 650 лв. на 710 лева Ръстът е с 9,2% по отношение на сегашната й стойност. Инфлацията за февруари на годишна база обаче е 10%, тъй че хората, които работят на минимална заплата, няма да усетят от нарастването съвсем нищо. От новата им заплата 710 лв. де факто в джоба им ще влязат едвам 550,94 лв.. Всичко останало отива за налози и осигуровки, които се покриват единствено от служащия. Разходът за работодателя пък е 845 лв.. По данни на синдикатите с нови заплати от през днешния ден ще са над 22% от заетите.

Майчинството скача с 60 лв.

 Майките, които са останали у дома, с цел да гледат дете, което е сред 1 и 2 години, също ще получават по 710 лв.. До през вчерашния ден паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст беше 650 лв.. Майките получаваха 650 лв. за втората година едвам от октомври месец предходната година. Преди това години наред компенсацията възлизаше на 340 лв..

Безработните с минимум 18 лв. дневно

Хората, които са на Бюрата по труда, ще взимат най-малко 18 лв. дневно. Това е с 6 лв. повече от досегашните 12 лв.. Тези пък, които са се осигурявали на висока заплата, само че въпреки всичко са стигнали до Бюрото по труда, ще взимат най-много 85.71 лв. дневно. Разликата с предходното равнище е десетина лв..

Детски за повече фамилии

Помощите за деца ще доближават до повече фамилии. От през днешния ден доходният аршин става надлежно 610 лв. - за приемане на цялостния размер на помощта, и от 510 до 610 лв. - за приемане на 80 % от нея. Увеличават се и детските надбавки, като за едно дете сумата се покачва от 40 на 50 лв., за две - от 90 на 110 лв., за три - 135 лв..

Без запори на пенсии до 710 лв.

Пенсиите и заплатите в размер до 710 лв.  няма да могат да бъдат запорирвани от 1 април. Причината е смяната в размера на минималната работна заплата от 650 на 710 лв.. Според Гражданския процесуален кодекс наложително осъществяване може да бъде ориентирано единствено върху пенсии и заплати с месечен размер над минималната работна заплата, т. е. от по-ниските пенсии няма да могат да се вършат удръжки. Променя се и сумата, която може да бъде удържана на месец, в случай че върху заплатата или пенсията ви е натрапен запор. Така да вземем за пример, в случай че пенсионер или работещ получава на месец сред 710 лв. (колкото е минималната заплата от 1 април) и 1420 лв. (двукратния й размер), то на него ще му удържат една трета от прихода, в случай че няма деца, и една четвърт, в случай че има такива, които устоя. 

Осигуровки върху 710 лв. за фермерите

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се също се усилва от 650 лева на 710 лева, считано от 1 април. А този за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители се усилва от 420 лева на 710 лева Фермерите и техните браншови организации предизвестиха, че съвсем двойният скок при осигуровките може да усили сивия бранш.

Безработните с 28,40 лв. вноска за здраве

Здравната вноска за безработните става 28,40 лв. месечно. Става въпрос за хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната, и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване

Купуваме по-скъпо стаж за пенсия

С 11,88 лева се подвига цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия. За всеки месец недостигащ стаж ще би трябвало да се заплащат по 140,58 лева. Причината е, че от 1 април минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се е 710 лева Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума. Досега един месец платен стаж бе 128,70 лв..

Без пари в детската градина

Общинските детските градини стават безвъзмездни. 

/Марица/

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР