Минималната пенсия да се вдигне с 50 лева и да

...
Минималната пенсия да се вдигне с 50 лева и да
Коментари Харесай

Обсъждат 3 варианта за вдигане на пенсиите

Минималната пенсия да се вдигне с 50 лв. и да е 300 лв. на месец от началото на идната година. Паралелно с това да се преизчислят приходите на сред 600 000 и 2 млн. възрастни. Такъв сюжет за пенсиите ще разискват ръководещите на съдружен съвет в идващите дни, написа в..

Имаме подготвеност както да продължим мярката с 50 лева, по този начин и да създадем оферти за преизчисляване на пенсиите с приходите от 2015 година, разгласи пред bTV министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Целта е с изключение на, за което упорстват " Обединени патриоти ", да бъдат увеличени приходите най-малко на хората, които сега получават до 300 лв. на месец.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Младите пенсионери получават 3 пъти по високи пенсии от по-в...

При такова преизчисление с нов застрахователен приход тези пенсии ще станат по-големи от минималната. Постоянното нарастване на минималната пенсия с доста по-голяма сума, в сравнение с останалите обаче нарушава справедливостта. Ако минималната пенсия стане 300 лв., прекомерно огромна част от пенсионерите ще се окажат с изравнена с нея пенсия, макар че са внасяли доста повече осигуровки от тези, които са проработили единствено за обезпечения от страната размер. Този вид ще се отрази на приходите на близо 600 000 пенсионери.

370 062 възрастни българи получават сред 250 и 300 лева към септември 2020 година, демонстрират данните на Националния застрахователен институт. В това число не влизат инвалидните пенсии. Още над 88 000 души са с пенсии, изчислени под 250 лева, които сега получават обезпечената от страната минимална сума.

Първоначалните сметки демонстрират, че при този сюжет разноските на Национален осигурителен институт ще се усилят с към 110 млн. лева на месец – пари, които и сега. Този вид е допустимо да се случи и преди началото на идната година и да размени бонусите за всички пенсионери, които държавното управление към този момент отпусна за август и септември и утвърди за октомври.

" В момента даваме към 106 млн. за тези 50 лева добавки. Това е към 1,2 милиарда лв. годишно – със същата тази сума биха могли да бъдат преизчислени пенсиите на съвсем 1,1 млн. български пенсионери, тъй че да се направи баланс сред пенсиите на хората, които са се пенсионирали след 2015 година и тези, които са се пенсионирали преди този момент ", изясни Сачева.

Възможно е изключителното преизчисление на пенсиите да засегне и тези до 500 лева, планува пък втори сюжет. Толкова сега е междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст. В изгода на този вид било, че ще върне по-голяма част от справедливостта в пенсионната система. Със сигурност обаче ще коства по-скъпо от първия. Третият вид пък е всички пенсии да бъдат преизчислени.

" Има 3 разновидността, които се разискват, въпрос е на политическо решение. Моето виждане като обществен министър е, че е по-добре да създадем преизчисление на пенсиите ", означи министърът.

Какво демонстрират сметките на Национален осигурителен институт

Досега от Националния застрахователен институт направиха планове какво би се случило, в случай че отпуснатите до 31 декември 2019 година бъдат преизчислени през 2021 година със междинния застрахователен приход за 2019 година от 986,52 лева Експертите са употребявали два разновидността. При първия преизчисляването се прави, считано от 1 януари, като по-късно не се ползва швейцарското предписание. Вариант 2 включва преизчисляването да е от 1 октомври, като преди този момент парите се вдигнат по швейцарското предписание, което по прогноза от април носи нарастване с 6,3%.



От общо 2 083 600 пенсии за трудова активност, отпуснати до края на 2019 година, преизчислени и при двата разновидността ще бъдат 1 993 800. Ако смяната се направи от 1 януари, нарастване ще има за 82,7%, а в случай че е от 1 октомври – за 76,9 на 100. Средната пенсия при първия вид стига 583,45 лева При втория нарастването е 39%, или тя ще доближи 591,91 лева

Оценките демонстрират, че сред 497 000 и 613 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати до 31 декември 2019 година, няма да получат никакво нарастване от преизчисляването. Дори и при потребление на доста настоящ средномесечен застрахователен приход, сред 263 000 и 278 000 пенсионери ще продължат да получават минимални пенсии, а сред 39 000 и 50 000 с таван на пенсиите няма да получат никакво нарастване. Отделно 90 000 пенсионери получават пенсия за трудова активност, за която не се пресмята самостоятелен коефициент. А други към 62 000 пенсии въобще не подлежат на преизчисляване, тъй като не са пенсии за трудова активност.



При вид №1 преизчисляването ще коства на месец 316 млн. лв.. На 271 млн. лв. месечно пък ще възлезе вид №2. Третата опция, която се разисква, е
бонусите по 50 лева да продължат да се дават на всички пенсионери и през ноември и декември. Това е по-евтиният вид, който ще коства общо към 210 млн. лева за двата месеца. Възможно е обаче тези бонуси да продължат и през идващите студени месеци – януари, февруари и март. Кой от тях ще бъде определен, зависи от плановете на финансовото министерство за опциите в бюджета.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР