Миниатюрната се превърна в невероятно популярен инструмент през последните години

...
Миниатюрната се превърна в невероятно популярен инструмент през последните години
Коментари Харесай

Как да изберем укулеле

Миниатюрната се трансформира в необикновено известен инструмент през последните години - броят на феновете на укулеле непрестанно нараства.

Популярността на укулеле пораства освен измежду китаристите, само че и измежду хората, надалеч от музиката. Заедно с това пораства и броят на офертите от разнообразни производители. Специално за бъдещите последователи на спокоен четириструнен инструмент, ние ви споделяме какви характерности да търсите, преди да изберете укулеле.

За да разберете по какъв начин да изберете укулеле, би трябвало да разберете главните параметри на инструмента. Миниатюрните китари се разграничават по мярка, звук и конфигурация, форма на тялото, употребявани материали и струни.

Тон на укулеле

Много фактори въздействат на звука на инструмента: материали на тялото и врата, употребявани струни и конфигурация. Въпреки това, най-важният съставен елемент на звука е тембърът, който е директно продължение на размера на китарата.

Всички укулеле могат да бъдат разграничени на четири общоприети размера и тембър:

1. Укулеле сопрано;

2. Концертна укулеле;

3. тенор на укулеле;

4. Укулеле баритон.

Най-популярният вид на пазара е сопраното укулеле. Такива принадлежности имат най-компактния размер и най-малкото тегло. Дължината на шията на сопрано нормално е към 33 см., а общата дължина на инструмента е 53 см. Компактният размер прави сопраното укулеле превъзходен избор за деца.

Използваното дърво отразява звука на инструмента:

  • За сопрано укулеле и концертни укулеле с по-висок тон са подобаващи „ тъмни ” дървесни типове - махагон, кедър, палисандрово дърво. Такова дърво " пее " по-мрачно, което балансира така и така високото звучене на дребна китара.

  • За тенори и баритони светлите сортове работят по-добре - смърч, клен. Дървото придава на инструмента по-лек тон и го защищава от изпадане в тъжно бърборене.

Форма на тялото на укулеле:

Повечето укулеле се оферират в три форми на тялото: китара (осмица), ананас и весло.

Има два съществени вида механизми за колчета за укулеле: триещи колчета и механични колчета.

Триещите колчета работят сходно на колчетата на класическите китари. Инструментът се настройва посредством завъртане на колчето вътре в стойката.

Механичните колчета за конфигурация са сходни на тези на басите, акустични и електрически китари. Всяко колче е обвързвано със специфичен механизъм, чието въртене стяга или разхлабва струната.

Източник:

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР