Мини-хеликоптерът Инджинюъти на Марс изпрати първия доклад за състоянието си,

...
Мини-хеликоптерът Инджинюъти на Марс изпрати първия доклад за състоянието си,
Коментари Харесай

Мини-хеликоптерът на Марс изпрати първи доклад за състоянието си

Мини-хеликоптерът " Инджинюъти " на Марс изпрати първия отчет за положението си, който демонстрира, че и той, и базовата му станция работят, както е планувано, заяви уеб сайтът Физ.орг.

" Инджинюъти " кацна на Марс, прикован към долната част на роувъра " Пърсивиърънс " на 18 февруари. Той ще остане по този начин от 30 до 60 дни. Инженерите от наземния надзор в Лабораторията за реактивни мотори на НАСА се интересуват най-вече дали батериите му се зареждат и дали работи добре базовата станция, която съхранява и препраща известията сред него и Земята и поддържа отоплението на хеликоптера.

Зареждането на шестте литиево-йонни акумулатори на мини-хеликоптера към този момент се обезпечава от " Пърсивиърънс ". След като " Инджинюъти " се отдели от роувъра, силата ще идва от личните му слънчеви панели. Ако 1,8-килограмовият хеликоптер оцелее през първата си ледена независима нощ на Марс, екипът ще го тества в полет. При сполучливо политане и кацане, 90 % от задачата на " Инджинюъти " ще бъде изпълнена.

В рамките на едномесечен прозорец са планувани до пет полета с последователно увеличаваща се компликация. " Инджинюъти " може да се издигне на височина до пет метра и да измине до 300 метра, като за първия тест дистанцията ще бъде доста по-малко.

НАСА назовава полетите на " Инджинюъти " демонстрационна задача, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е допустимо да бъде сбъднат полет на Марс, и да бъдат събрани данни за държанието на летателен уред на друга планета.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР