Минат не минат три месеца и българското правителство в лицето

...
Минат не минат три месеца и българското правителство в лицето
Коментари Харесай

Фрогоко: Изпариха ли се 300 млн. за ремонти на руските МиГ-29? Изтребителите са на земята!

Минат не минат три месеца и българското държавно управление в лицето на военния министър Каракачанов обилно отпуска пари за ремонт на българските МиГ-29. Ремонтът на самолетите, които налетяха към този момент 30 години в родните Военновъздушни сили, става все по-скъп и по-скъп. Да, самолетът е прекрасен, само че това е остаряла трансформация и излиза въпросът има ли смисъл от наливането на толкоз пари в една остаряла технология.
Не бе ли разумно да създадем като поляците, цялостна рационализация на МиГ-29, вместо да се наливат маса пари в такива афив поправки.

Ето какви разноски са направени в последните единствено 5 години. Те към този момент надвишават сумата от 300 милиона лв.! Особеното е, че за 2019 година летят от 4 до 6 броя МиГ-29 от общо 16, като единствено няколко водача са достигнали нальот от… цели 20 часа! При минимума в НАТО от 130 на човек.

Това се удостоверява от думите на ген. Цанко Стойков, пълководец на българските Военновъздушни сили, който преди седмици, при разбора за авиацията за 2020 година, се оплака, че макар милионните контракти МиГ-29 са на земята, а летците имат минимален нальот за последните 7-8 години. Дори по времето на военния министър Аню Ангелов-Ньойски се е летято много повече с МиГ-29!!! Летците от родните Военновъздушни сили са гневни – хем не летят, хем се написа по медиите, какъв брой пари се налива в техния аероплан.

На 27 декември 2019 година, в единствения работен ден след Коледа, в уеб страницата на МО е оповестена социална поръчка за подписване на рамково съглашение за период от 48 месеца за „ Извършване на главен ремонт /КВР и увеличение на назначения период на работа на авиационни управляеми ракети (АУР), произведение 470-1 “ от боекомплекта на самолети МиГ-29 от състава на Военновъздушни сили. Сумата е много тлъста – 21 милиона и 600 хиляди лв.!

Но това не е всичко за отминалата година!

На 14 декември 2019 година държавното управление на Бойко Борисов, по молба на военния министър Каракачанов, гласоподава 16 млн. лева! Тогава са утвърдени спомагателни разноски в размер на 16 000 000 лева по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година за обезпечаване летателната валидност на самолети МиГ-29. С осъществяването на признатия от Министерски съвет акт ще се основат нужните условия Военновъздушните сили да поддържат качества за надзор на въздухоплаването и гарантиране на въздушния суверенитет (Air Policing), за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейския съюз, прецизират от държавната осведомителна пресслужба. Лично министър председателят на България сподели, че тези пари са за закупуването на 8 нови мотора на МиГ-29. И тук поражда въъпросът: а за какво бяха закупени 10 мотора преди по-малко от 4 години от тогавашния министър на защитата Николай Ненчев, отново в държавно управление на Борисов.

На 28 ноември 2018 година, отново Бойко Борисов, само че към този момент с боен министър Красимир Каракачанов, утвърдиха разноските за ремонт на осем изтребителя МиГ-29. Тогава цената бе до 72 млн. лева без Данък добавена стойност. Проектът за капиталов разход " Осигуряване на летателната валидност на самолети МиГ- 29 " е създаден в сходство с член 27, т.8а от Закона за защитата и въоръжените сили. В плана е показана нуждата от обезпечаване на летателната валидност на част от самолетите МиГ-29.

За поддръжката на изтребителите МиГ-29 се отпускат 45 739 959 лева (без ДДС). Отделно в бюджета на МО са планувани други 26 млн. лв. за същото. От военното ведомство обявиха, че нужните средства за подписване на контракти през 2018 година са в размер на 71 739 959 лева

Но това не е всичко, на 25 април 2018 година държавното управление отново с боен министър Красимир Каракачанов утвърждава спомагателни разноски в размер до 26 млн. лева по бюджета на Министерството на защитата. Средствата са планувани в централния бюджет за заплащания по контракти по рамковото съглашение с РСК „ МиГ “ за обезпечаване на летателната валидност на самолети МиГ-29.

Парите са в действителност предопределени за подписване на съответни контракти по силата на подписаното на 21 март 2018 година рамково съглашение с РСК „ МиГ”. Засега не е ясно за какви тъкмо артикули и услуги ще бъдат вложени въпросните 26 млн. лв.. Парите бяха залегнали в държавния бюджет за тази година и в този момент държавното управление просто позволява тяхното харчене от МО.

Рамковото съглашение е подписано непосредствено с РСК „ МиГ “ на 21 март 2018 година То включва Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, откакто изтекоха всички процедурни периоди за обжалване на публичната поръчка. Споразумението на стойност 81 млн. лева планува доставка на аварийни елементи и на услуги като подмяната на аварийните елементи ще бъде осъществявана от българските инженери в авиобазата в Граф Игнатиево.

В края на 2017 г.пък държавното управление още веднъж с боен министър Каракачанов отпуска за идната 2018 година целево от централизирания бюджет 26 млн. лв. за настояща поддръжката на единствения български изтребител. На първо място ще би трябвало да се влага във възобновяване на летателната валидност, като най-проблематични моменти са изчерпването на ресурса на колесника и катапултните кресла, и по-късно да се види какви средства могат да се заделят за летателни часове.

Припомняме, че през 2015 година и 2016 година също бяха отделени много средства за българските МиГ-29. Тогавашният министър на защитата Николай Ненчев подписа контракт с българската посредническа компания „ Авиостарт” ООД за доставка на 10 мотора РД-33 и кутии за самолетните елементи КСА-2 и които действително бяха осъществени от съветски компании. Тези контракти бяха на стойност 65 млн. лв..

По време на ръководството на министър Николай Ненчев бе подписан контракт за доставка на четири новопроизведени и шест ремонтирани мотора РД-33. Договорът на стойност 42 709 467,5 лева, бе подписан с българската компания " Авиостарт " ООД. Междувременно Министерството на защитата избра и още две компании за доставката на части за изтребителите. " Армар корпорейшан " би трябвало да обезпечи 7 кутии на самолетните елементи КСА-2. " Армар корпорейшан " и украинската държавна " Укринмаш " ще доставят и други елементи и консумативи за МиГ-29. Общата стойност на двете поръчки е за към 15 млн. лева Фирма „ Авиостарт “ обаче апелира тази процедура, а след това завоюва и състезанието за елементи.

От страницата за публични поръчки на министерството излиза наяве, че увеличението на цената е обвързвано с доставката на кутии на самолетните елементи КСА-2 за аероплан МиГ-29. Тя още веднъж ще бъде осъществена от “Авиостарт”. След извършеното директно договоряне с единствения участник, общата цена на седемте елемента е намалена минимално и става 11.165 млн. евро.

Така ремонтите и поддръжката на МиГ-29 за последните години на българския поданик му излиза над 200 милиона лв.. И това без да считаме разноските, които се отпускат всяка година от централизирания бюджет, а те са до 30 милиона лв.. Така общата сума за една петилетка стига до към 300 милиона лв.! Да, авиацията е скъпо нещо, скъпо нещо по време на мир и война, само че нужно ли е да се наливат пари в една остаряла и немодернизирана машина. Нека единствено напомним, че Русия подари съвсем нови МиГ-29 на Сърбия.

Колко безценен ни излиза един МиГ-29? Ето какво написа в документите на контракта на МО с РСК „ МиГ “:

Така да вземем за пример първичната съветска оферта за обезпечаване на един летателен час е била €7250, която е паднала на €6250 след договаряния. Тази цена важи в границите на въпросните 1450 часа годишно и не включва възобновяване на летателната валидност на изтребителя – т.е. всички капитално-възстановителни поправки на мотор, КСА и други елементи, както и доставката на консумативи с цел да може МиГ-29 да е изцяло изправен. За всеки идващ час след декларираните 1450 ще се заплаща по €11 325.

Цената за извършаване за ремонт на колесника на 10 самолета и ремонт на 13 катапултни кресла К-36ДМ е малко над €14,5 млн. Цената на осъществяване на контролно-възстановителни работи при постигане на 1000+100 часа на МиГ-29УБ ръб 14 е малко над €2,1 млн. Отделно за ремонт на елементите на индивидуален изтребител, в това число и КСА-2 е малко над €2,8 млн. Доставката на консумативи за индивидуален МиГ-29 пък е посочена за малко над €3,8 млн. Годишното оскъпяване е 9%.

Логичен е въпросът – по какъв начин са разходвани тези близо 300 милиона лв., откакто българските МиГ-29 не летят? Отговор може да дадат освен министър Красимир Каракачанов, заместникът му Анатолий Величков, само че и други служби, на които това им е работата.

Калин Джумайски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР