Миналия месец S&P Global Ratings понижи дългосрочния държавен кредитен рейтинг

...
Миналия месец S&P Global Ratings понижи дългосрочния държавен кредитен рейтинг
Коментари Харесай

Китайската икономика леко забави растежа си до 6.8%

Миналия месец S&P Global Ratings намали дълготрайния държавен кредитен рейтинг на Китай с една степен на A+ от AA- поради възходящите опасности от бързото струпване на заеми.

Още по тематиката
Китайският президент вижда тежки стопански провокации пред страната

Си Дзинпин счита за нерешени в задоволителна степен разширяващата се разлика в приходите, проблемите в заетостта, образованието и опазването на здравето
18 окт 2017
Глобалната стопанска система ще усили растежа си през 2017 година

Япония и страните от еврозоната са в основата на упованията
21 авг 2017
Ръстът на китайската стопанска система надмина упованията

Темпът може да се забави поради ограниченията на държавното управление за понижаване на задълженията и изстудяване на имотния пазар
17 юли 2017
Китайската стопанска система с растеж от 6.9% през второто тримесечие
17 юли 2017 Икономическият напредък на Китай се е забавил леко през третото тримесечие, само че съответствува с упованията. Брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен с 6.8% на годишна база, колкото бяха и упованията на анализаторите, интервюирани от Reuters. Предвижданията на държавното управление беше за покачване от 6.5%. През второто тримесечие китайската стопанска система набъбна с 6.9%. През последните девет тримесечия растежът на Брутният вътрешен продукт се движи сред 6.7% и 6.9%, като съгласно отчета на националното статистическо бюро мотор на растежа не престават да бъдат производството и износът.

Данните идват в комфортен за Китайската комунистическа партия миг, защото се организира партийният конгрес, на който се чака президентът Си Дзинпин да затвърди позициите си с основни назначения. Същевременно се усилват опасенията от негатинвите резултати вследствие на несъразмерното кредитиране, който може да докара до неестествен напредък.

Растеж, само че по какъв начин

" Това демонстрира, че стопанската система е устойчива ", разяснява на конференция представител на статистическото бюро. От отчета на националното статистическо бюро излиза наяве, че производството е надминало упованията на държавното управление.

Вътрешното ползване се е нараснало с 10.3% растеж по отношение на същия интервал на предходната година. Крайното ползване дава отговор за 64.5% от растежа на Брутният вътрешен продукт за първите три тримесечия. Икономисти обаче предизвестяват, че това се дължи на фискалните и парични тласъци на държавното управление от предходната година. Правителството дава обещание да понижи задлъжнялостта, само че вместо това употребява огромно кредитиране, с цел да поддържа строителния бранш и не изключително добре представящите се държавни компании.

" Последните данни носят чувство за сигурност в стопанската система, която на повърхността се развива добре. Под нея обаче съществува опцията от стрес във финансовия пазар ", разяснява пред Financial Times Ишвар Прасад, професор по стопанска система в Университета Корнел.

Ръстът в цените на парцелите от 2015 година насам и нарастването на кредитирането носят терзания за нов балон на жилищния пазар. Те към този момент доведоха до действителен резултат, като през септември растежът на новото строителство се забави и продажбите паднаха за първи път от две години и половина насам.

Международният валутен фонд (МВФ) също предизвести, че китайското държавно управление разчита прекалено на заеми, с цел да реализира задачата си за стопански напредък. Миналия месец S&P Global Ratings намали дълготрайния държавен кредитен рейтинг на Китай с една степен на A+ от AA-, базирайки се на възходящите опасности от бързото струпване на заеми.

Джоу Сяочуан по време на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия

[Reuters] По време на партийния конгрес в Пекин шефът на Китайската централна банка Сяочуан разяснява опцията за по този начин наименуван " Момент на Мински " - доктрина в стопанската система, съгласно която след дълъг интервал на напредък, какъвто е казусът в Китай, цената на активите може да падне фрапантно в резултат на прекалено кредитиране или валутен напън.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР