Благодатният огън слиза в Кувуклията - параклис в центъра на

...
Благодатният огън слиза в Кувуклията - параклис в центъра на
Коментари Харесай

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Благодатният огън слиза в Кувуклията - параклис в центъра на църквата " Възкресение Христово ", скриващ пещерата на Божи гроб, където има изключително почитана от всички християни плоча - под нея е било погребението на Иисус Христос. През цялата история никой не е съумял да разкрие тайната на слизането на Благодатния огън, макар многочислените опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го считат за реликва.

Преди слизането на огъня Йерусалимският патриарх Теофил III, дружно с представители на Братството на Божи гроб, монаси от Йерусалимската православна черква, три пъти обиколиха Кувуклията с великденски песнопения, след което дружно с представител на Арменската апостолическа черква, патриархът влезе вътре и стартира да се моли.

Храмът на Божи гроб, както нормално за Велика събота, се извърши с богомолци. Поради засилените ограничения за сигурност бяха въведени и ограничавания за влизане в църквата - вътре бяха позволени единствено притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации. Стотици служители на реда наблюдават за реда по улиците на Йерусалим, а влизането в античната част на града е лимитирано.

Снимка: AP/БТА

Заради обстановката в Израел Светият синод в България реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за преместването на Благодатния огън в България. Това разгласи по-миналата седмица Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриaршия (БПЦ-БП).

Благодатният огън от Йерусалим ще дойде довечера в Русе от Румъния. Това заяви за Българска телеграфна агенция Главиницкият свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

" Тъй като няма да има делегация на Българската православна черква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската черква ", сподели Негово Преосвещенство.

Снимка: AP/БТА

Той изясни, че Румънската черква планува да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Така свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до град Букурещ. Там те ще получат парченце от Благодатния огън.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а повода за това е близостта на тези градове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР