Миналата седмица телевизионните канали многократно излъчиха кадри, показващи как израелски

...
Миналата седмица телевизионните канали многократно излъчиха кадри, показващи как израелски
Коментари Харесай

Храмовият хълм в Йерусалим: свято място с много напрежение

Миналата седмица телевизионните канали неведнъж излъчиха фрагменти, показващи по какъв начин израелски служители на реда влизат в джамията Ал-Акса в Стария град на Йерусалим и бият мюсюлмански поклонници с палки и приклади.

" Тъжна съм и съм ядосана. Не е достойно да биеш хора, да биеш дами по този метод ", споделя палестинката Ханан пред Дъждовни води. Тя прибавя, че в свещения месец на едно свещено място такова нещо е недопустимо .

Същото мислят и доста други мюсюлмани в Стария град. Комплексът на джамията Ал-Акса се намира на Храмовия рид, както го назовават евреите. Той бе претърсен на два пъти от полицията предходната седмица.

" Всеки би бил шокиран от тази панорама: да отстраняваш принудително молещи се хора и да ги биеш по подобен мъчителен метод. Неприемливо е ", споделя Хашем Таха, притежател на магазинче за подправки наоколо. Израелската полиция обаче твърди, че била принудена да навлезе в комплекса, с цел да " предотврати принудителен протест ". Арестувани били към 350 души.

Свято място и за евреи, и за християни, и за мюсюлмани

Храмовият рид е свято място както за мюсюлманите, по този начин и за евреите и християните. Според евреите там са се намирали двата им древен храма и таман това е най-святото място на юдаизма. На върха на хълма, откъдето се вижда целият Стар град, се издига и джамията Ал-Акса - третото по святост място за мюсюлманите след Мека и Медина. Според мюсюлманските поверия пророкът Мохамед пристигнал от Мека в Йерусалим и таман оттам се възнесъл в небесата. По време на Рамазана е цялостно с мюсюлмански поклонници.

До предходната седмица свещеният месец на мюсюлманите вървеше релативно умерено, само че в навечерието на еврейската Пасха - след появяването на полицията в джамията, напрежението ненадейно се увеличи. В отговор на насилието в мюсюлманския храм, откъм Газа бяха изстреляни нови ракети, ракети полетяха и откъм Южен Ливан и Сирия. Въоръжени палестинци убиха три британско-израелски дами на окупирания Западен бряг, а един италиански екскурзиант почина при предполагамо блъсване с автомобил. Само преди няколко дни израелската полиция простреля 15-годишно палестинско момче.

Силни усеща към светилището

Храмовият рид и джамията Ал-Акса от много време пораждат религиозни напрежения. През 2021-а година даже се стигна до същинска 11-дневна война. Част от търканията са заради това, че израелските управляващи постоянно постановат ограничавания върху възрастта на палестинците, на които е разрешено да се молят в джамията Ал-Акса, както и върху разрешенията за посещаване на Йерусалим за палестинците от окупирания Западен бряг и от Газа. 

Когато в джамията има немюсюлмани, мюсюлманите се молят отвънСнимка: Ammar Awad/REUTERS

От палестинска страна има войнстващи ислямистки групировки като Хамас, които са се самообявили за " бранители " на джамията. Израел ги упреква, че употребяват всяко, даже най-малкото напрежение на Храмовия хълм като мотив да прибягнат към принуждение.

Свещеното място е под израелска окупация, откогато в Шестдневната война през 1967-а година Израел завладя Източен Йерусалим от Йордания. По-късно Израел го анексира и разгласи целия град за своя столица, само че множеството страни по света още не са го признали като такава. В същото време палестинците гледат на Източен Йерусалим като на столица на своята бъдеща страна.

В момента източноправославните християни посрещат Великденските си празници, които също са директно свързани със свещените места в Ерусалим. В сряда израелският министър председател Нетаняху съобщи, че " Израел е зает с поддържането на свободата и поклонението, на свободния достъп на всички религии и на статуквото. И няма да разреши на екстремисти да трансформират ситуацията посредством принуждение ".

Може ли да се успокои напрежението?

Тази година мюсюлманският Рамазан съответства с еврейската Пасха и се припокри с Великденските празници на католици, протестанти и православни. По остарял собствен бит еврейското придвижване " Завръщане на Хълма " и още няколко крайни еврейски групи приканиха за възобновление на ритуала по жертвоприношения с кози на Храмовия рид. Но както и в предходните случаи, хората бяха спрени, а козите им - иззети.

Евреите имат правото да посещават Хълма, само че не и да се молят там. През последните години обаче радикални активисти насърчават евреите всеобщо да посещават Хълма, а някои хора се молят и скрито. Палестинците считат това за провокация, нарушаваща статуквото сред двете страни. В новото крайнодясно израелско държавно управление полицията, която дава отговор за Храмовия рид, е подчинена на министър Итамар Бен-Гвир, прочут с извънредно националистическите си възгледи. В предишното той дефинира възбраната евреи да се молят на Хълма като " дискриминация ".

Във вторник израелското държавно управление въпреки всичко предприе ограничения, с цел да забрани на немюсюлмани да посещават Хълма през последните 10 дни на Рамазана, каквото е правилото от последните години.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР