Миналата седмица голямата хвалба на спортния министър Красен Кралев бе

...
Миналата седмица голямата хвалба на спортния министър Красен Кралев бе
Коментари Харесай

Гарантирано от ГЕРБ: Спортът за учащи е последна грижа

Миналата седмица огромната похвала на спортния министър Красен Кралев бе за отпуснатите от държавното управление 25 млн. лева за създаване на физкултурни салони в 50 учебни заведения.

" Днес е един прелестен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, тъй като започваме реализирането на една стратегия, която не е правена в България от десетки години. Още при започване на втория ми мандат като министър на младежта и спорта заявих обществено убеждението си, че всяко българско дете има право на равни условия за спорт. Това е в основата на построяването на здрава нация. Моята позиция постоянно е била в тази посока – да възстановим пирамидата, по която се построява българският спорт. Без да се погрижим за децата, няма по какъв начин да чакаме съществени триумфи ", разгласи Кралев.

А в прессъобщението на министерството му написа също, че " главният приоритет в региона на младежта и спорта, който заложихме в програмата за ръководство на третия кабинет на Бойко Борисов, е построяването на физкултурни салони в учебните заведения ".

Така беше, помним - все отново още не са минали и три цялостни години . Само че всичко бе доста по-различно. Изграждането на физкултурни салони бе един от опорните пунктовe в акцията на ГЕРБ за парламентарните избори в края на март 2017 година Тогавашният мощен човек в партията Цветан Цветанов разгласи две седмици преди вота: " ГЕРБ ще обезпечи 130 млн. лева за салони във всяко учебно заведение! "

А след спечелването на изборите Красен Кралев поддържаше обещанието.

На 4 май 2017 година, при встъпването си в служба за втори мандат, той даде обещание същото: " Българското държавно управление ще отпусне повече от 130 млн. лева в идващите 4 години за създаване на физкултурни салони и възстановяване на изискванията за спортуване на учениците. Средствата са заложени в бюджета за управническия мандат на кабинета на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", с министър председател Бойко Борисов. "

В края на май го повтори и добави: " В предходния мандат установихме един огромен пропуск, а точно, че повече от 300 български учебни заведения нямат нито един салон за спорт, над 400 имат пригодени пространства, а още доста са с амортизирани уреди. "

Нищо от тези обещания не стана факт много след преполовяването на третия мандат на Бойко Борисов. А на 27 февруари министерският съвет отпусна фанфарно похвалените от Кралев 25 млн. лева за салони на 50 учебни заведения. Но това е едва 19.2% от обилно обещаните 130 млн. лева .

В същия ден министър председателят и неговият съвет великодушно дадоха други 37 млн. лева за игрища и уреди на пловдивските футболни клубове " Ботев " и " Локомотив ", които са частни. Но под тепетата почитателите се бунтуваха и правеха митинги, а за възпитаници към момента не се е чуло да са излезли по улиците и да си желаят физкултурни салони...

Затова и техните занимания с физкултура и спорт са последна грижа на властта, в частност на спортното министерство. Иначе няма по какъв начин да си разбираем обстоятелството, че Кралев по този начин и не пожела да усили, даже и с малко, държавните дотации, които се отпускат за всеки учащ годишно, и те си останаха 3 (три!) лева на ученик/студент и 2 лева (два!) за дете в детска градина . Постановление №129 на Министерски съвет, което урежда въпроса, мина безметежно етапа на публично разискване и следва да бъде прието със същите мижави суми за спортуване на учениците.

Двойно да бе благоволило спортното министерство да вдигне тези пари, това щеше да излезе 2.3 млн. лева на бюджета. Но пък вероятно тогава нямаше да има за дотъкмяване на някоя естрада на " Локо " или " Ботев " в Пловдив и почитателите отново щяха да стачкуват. А това, както знаем, никак не е по усета на премиера.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР