За първи Европейската комисия се готви да започне проверка дали

...
За първи Европейската комисия се готви да започне проверка дали
Коментари Харесай

ЕК проверява сделката за Yettel заради съмнения, че арабският купувач е получавал държавна помощ

За първи Европейската комисия се готви да стартира инспекция дали задгранични вложители са употребявани държавни дотации при покупката на активи в Европейски Съюз. А това е неразрешено съгласно разпоредбите на съюза.

Инвестицията, която ще предстои на следствие, визира директно България. Става дума за договорка на Emirates Telecommunications Group Company (e&) - компания, в която 60% от акциите се управляват от държавното управление на Обединените арабски емирства.

Миналата година стана ясно, че сдружението където оперира под марката Yettel, както и в Словакия, и към този момент получи утвърждението на регулаторите в обособените страни.

От 2018 година насам мобилният оператор (под предходния си бранд Telenor) е благосъстоятелност на чешкия фонд PPF на починалия Петр Келнер. Фондът ще остане, само че в позиция на миноритарен акционер.

От Европейската комисия обаче са обезпокоени, че компанията покупател е употребила държавна помощ, с цел да реализира договорката, оценена за 2,15 милиарда евро, написа Financial Times.

Ще се ревизира и дали с помощта на дотацията от страната купувачът не получил преимущества пред други участници на пазара и по този метод да е нарушил конкуренцията сред тях.

" За да стартира такава инспекция, комисията би трябвало да има задоволително индикации, че дотациите са нарушили равновесието на пазара, " написа изданието, като се базира на свои източници, осведомени с идните деяние на Европейска комисия.

Очакванията са компанията e&, позната преди като Etisalat, да опита да оспори изказванията на комисията и да разгласи, че е не работила в прорез на конкуренцията на пазара, споделят двама от осведомените с идната инспекция.

В България e& получи позволение през февруари да придобие надзорен дял от 50% + 1 акция от собствеността на Yettel.

Междувременно се появи информация, че дубайското сдружение обмисля да придобие европейския телекомуникационен оператор United Group, притежателят на българския мобилен оператор Vivacom и на медийната група към " Нова ".

От компанията към този момент разясниха преди към месец, че " на този стадий " не вземат участие в търга за United Group, само че сходна договорка би била придружена от много компликации точно поради наличието на PPF в района.

Financial Times напомня, че до момента задграничните вложители, които са купували активи в страни от Европейски Съюз, не са били обект на сходни инспекции.

Промяна в законодателството на общността предходната година обаче има за цел огромни страни отвън Европейска комисия и държавни компании да не могат да се облагодетелстват спомагателни при покупко-продажби в границите на Европейски Съюз.

" Законодателната смяна, която планува инспекция дали непознати компании са употребили дотации, до момента не е прилагана отвън рамките на Европейски Съюз, " споделя правният специалист Алек Бърнсайт от Брюксел пред Financial Times.

Досега потреблението на държавна помощ е било обект на единствено на инспекции на китайски компании, които вземат участие в публичните поръчки.

Миналия месец две китайски сдружения са се отдръпнали от търг за доставка на слънчев парк в Румъния, откакто в Брюксел против тях стартира следствие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР