Миналата седмица депутатът от Демократична България Мартин Димитров разкри информация

...
Миналата седмица депутатът от Демократична България Мартин Димитров разкри информация
Коментари Харесай

Пенсионерите с пенсия и заплата са тиктакаща бомба, нужно е ...

Миналата седмица депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров разкри информация за това какъв брой хора в пенсионна възраст са наети в администрацията.

От въпросите му, изпратени до всички министерства и отговорите, които получава, излиза наяве, че държавната администрация безусловно е задръстена от пенсионери.

Откъде идва казусът съгласно него и какво е решението Мартин Димитров споделя в изявление за actualno.com.

Как се е стигнало до тази обстановка?

Темата за хората в пенсионна възраст в администрацията е много проблематична. Как се е стигнало до тази обстановка, в случай, че още в първото си държавно управление ГЕРБ обещаваше, че ще построи дребна и ефикасна администрация, споделя депутатът от Демократична България.

" Очевидно не е имало целенасочена политика на страната за подмладяване. От тези данни, които виждате - към 5 200 работещи пенсионери в Министерство на защитата, 1 100 в Министерство на вътрешните работи, към 1 200 в Министерство на превоза, излиза наяве, че е належащо подмладяване. Аз желая да направя ангажимента, че не споделям, че всички работещи пенсионери би трябвало да бъдат заменени. Ако има хора, чиито качества не могат да бъдат сменени с млади чиновници - това го одобрявам. Но това би трябвало да е изключение, те не би трябвало да бъдат хиляди. Ако питате мен - не би трябвало да бъдат и стотици.

Той държи да сложи тематиката в този момент, с цел да не се окаже, че административната промяна е била заметена.

Отделно Мартин Димитров цитира изнесените от министерствата данни за това какъв брой хора в пенсионна възраст работят там и какви проблеми основава това на въпросните ведомства.

Посочва, че всички тези хора получават по едно и също време пенсии и заплати. И добавки към пенсиите. Според него, се получава “запушване” на това да бъдат привлечени младежи.

" Аз като слагам тези въпроси постоянно ми споделят: “Ама недейте по този начин, господин Димитров, то няма млади претенденти, по тази причина е такова положението”. Аз не съм сигурен, че обстановката е тъкмо такава. За мен в границите на тази административна промяна би трябвало да се случат няколко неща. Първо, да се поканят младежи за доста позиции и то младежи, които владеят езици, имат нужната компютърна просветеност, съответното обучение и така нататък "

Тази покана, споделя той, би трябвало да се направи обществено, да се проведат състезания и да бъдат привлечени такива чиновници.

" Подмладяването е наложително, компетентността - също ", споделя депутатът.

Не би трябвало, обаче, тази промяна да се прави чисто процентно, а функционално - да се преценя има ли потребност от дадена организация, има ли повтаряне на функционалности сред две разнообразни ведомства, с цел да бъдат обединени в едно и така нататък

Според него, поради световната пандемия и компликациите, които изпитва частният бранш, от сходна покана ще има интерес. Предвид обстоятелството, че доста частни компании имат усложнения, а ще има интерес и към държавната администрация.

" Администрацията е цялостна с пенсионери - 5200 са единствено в Министерството на защитата Държавната администрация е цялостна с хора в пенсионна възраст. Това излиза наяве от писмени отговори на министри от кабинета " Петков ".

Колко ще коства на държават освобождението на хората в пенсионна възраст?

Според депутата по-скъпо ще излезе да не се направи промяната, тъй като компенсацията по този начин или другояче би трябвало да бъде платено в даден миг. Ако се стартира това подмладяване, ще има хора, със сериозна вероятност да работят за години напред.

" Иначе какво се получава - работят хора в пенсионна възраст, които е въпрос на време да бъдат освободени. В един миг, внезапно, в случай че не се подготвим, администрацията ще бъде свиреп оголена. Тоест, в случай че не бъде направена промяна, в случай че не се вземат ограничения, администрацията ще остане без фрагменти, това е като тиктакаща бомба. ", споделя той.

Свързани вести Промени в администрацията, редуцират над 10 хиляди пенсионери
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР