Миналата година е била най-успешната за БМВ на българския пазар,

...
Миналата година е била най-успешната за БМВ на българския пазар,
Коментари Харесай

БМВ отчете най-силната си година в България

Миналата година е била най-успешната за БМВ на българския пазар, регистрираха на конференция от представителството на марката. Купените нови коли от марката са 1014, което е с един повече от рекордната за автопазара 2008 година.

Управителят на БМВ Груп България Александър Миланов не скри, че това се дължи и на 40 доставени автомобила, които да обслужват гостите на българското председателство на съвета на Европейски Съюз. Така или другояче, спрямо 2016 година растежът в продажбите е 12%.

Най-популярният модел на БМВ в България е Серия 5 със 181 продажби, само че като се отстраняват към този момент упоменатите 40 коли, водачеството е на Х5 със 147 доставки. Следващите по известност модели са Х6 (100 броя) и Х3 (98).

87% от колите БМВ са дизелови

Като забавна наклонност при колите БМВ Миланов уточни увеличеното търсене на бензинови модели. Въпреки това обаче в България 87% от доставените коли от марката са дизелови, а 2.37 на 100 електрифицирани (хибридни или електрически). Задвижването на четирите колела xDrive участва в 84 на 100 от купените коли БМВ.
 БМВ Х2
© Георги Пауновски

БМВ Х2

По отношение на конфигурацията на моторите 6, 8 и 12 цилиндровите са повече от половината поръчани коли. С 42% дял четирицилиндровите елементи са без конкуренция.

При другата марка, част от портфолиото на БМВ груп - МИНИ, растежът в продажбите е 20%, образуван от 113 доставки. Повече от половината от тях са на кросоувъра " Кънтримен ".

Цели 125% е растежът на продажбите на мотоциклетите БМВ, само че от общо 145 бройки, 60 са купени от Министерство на вътрешните работи. Бяз тях повишението на търсенето е 55%.

Ръст на частните клиенти и желания към оперативния лизинг

Като забавни трендове на пазара, що се отнася до представляваните от БМВ Груп България марки, Александър Миланов уточни растежът на частните клиенти, което се изяснява с измененията в данъчното законодателството и по-специално с въвеждането на така наречен " налог уикенд ". Намалявало и смисъла на данъчния заем, посредством коли с N1 документ (които са леки, само че се водят товарни и не се заплаща Данък добавена стойност при тяхната покупка), като България е последният пазар, на които сходна алтернатива участва.
 БМВ Х2
© Георги Пауновски

БМВ Х2

Друга любопитна детайлност е повишаването на каузи на колите, купени на оперативния лизинг и взети на дълготрайния наем, за сметка на директната покупка и финансовия лизинг. Според Александър Миланов даже държавните ведомства обмислят да преминат на действен лизинг, което би разрешило понижаване на автопарка с до 30%, поради това, че при сервизиране на колата се дава заместваща и предсказуемост на разноските, тъй като в месечната вноска се включват всички разходи.

От БМВ Груп България виждат потребност от разширение въз основата за обслужване, тъй като търсенето на сервизна услуга пораства по-бързо от продажбите. Това се доказвало и от растежа от 20% на доставките на части и аксесоари. През предходната година представителствата на БМВ и МИНИ бяха нарастване с още едно в София.

БМВ се трансформира в софтуерна компания

В световен проект предходната година е била за БМВ Груп седма поредна на растеж на продажбите, с доставени над 2.46 млн. транспортни средства, които образуват растеж от 4.1%. От тях БМВ са 2.088 млн (+4.2%), МИНИ 373 881 и 3362 " Ролс-Ройс " (спад от 16.2%).
 БМВ регистрира най-силната си година в България
© Георги Пауновски

Обобщавайки посоките на развиване на автомобилния тръст, Александър Миланов уточни, че той се трансформира от производител на коли в софтуерна компания, предлагаща цялостният бранш услуги в областта на подвижността. Това стана с мрежата от зарядна станции Charge Now, информацията в действително време за налични паркоместа ParkNow, услугата със споделени коли DriveNow и свързаността на колите, посредством BMW Connected.

Фокус върху автономността и електрическата подвижност

Александър Миланов уточни, че през предходната и тази година БМВ Груп ще има най-голямата моделна атака в своята история с лансирането на 40 нови модела. Тази година от БМВ на пазара се чакат Х2, което през днешния ден публично за първи път беше показано и в София), Х4, Х5 и Х7, Z4, Серия 8, обновените i3 и i8 и напълно новото i8 роудстър. При МИНИ има фейслифт на хечбека с три порти, а " Ролс-Ройс " стартира продажбите на новия " Фантом ".
 БМВ регистрира най-силната си година в България
© Георги Пауновски

Като главен фокус за БМВ Груп през тази година Александър Миланов уточни електрическата подвижност и самостоятелното шофиране. Плановете на концерна са през 2025 да предлага 25 електрифицирани автомобила, от които 12 напълно на ток и 13 зареждащи се от контакта хибриди. Целта през БМВ груп е през 2020 да е продала повече от половин милион електрифицирани автомобила, при 200 хиляди в този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР