Миналата година Благодатният огън не беше пренесен у нас от

...
Миналата година Благодатният огън не беше пренесен у нас от
Коментари Харесай

Благодатният огън от Йерусалим пристига у нас с правителствения самолет

Миналата година Благодатният огън не беше пренесен у нас от Йерусалим поради неподходящи условия. Тази година обаче той ще дойде на Велика събота. Свещеният пламък ще бъде донесен от българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Това заяви началникът на отдел „ Протокол “ в Светия синод Емил Велинов.

Делегацията ни ще участва на богослужението в храма „ Възкресение Христово “ в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

Благодатен или Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма „ Възкресение Христово “, издигнат тъкмо върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Емил Велинов също ще е в българската църковна делегация до Израел, в която ще са и петима свещеници.

„ Купили сме четири фенера, с които ще бъде пренесен Благодатният огън в България. Заминаваме на 15 април, в 4:30 ч. сутринта за Тел Авив, като ще пътуваме с държавния аероплан. Целта е да кацнем в 7:30 ч. и бързо да се придвижим, тъй като 80 километра е дистанцията от Тел Авив до Йерусалим. Там ще чакаме да „ слезе “ Благодатният огън и когато това стане, ще тръгнем бързо назад, тъй като с доста и огромни самолети идват църковните делегации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния. Искаме бързо да излезем след това от Йерусалим, тъй като Благодатният огън „ слиза “ на Божи гроб след 14:00 ч. и когато това стане, ще отидем на мястото, където ще са паркирани колите, с които ще пътуваме назад до Тел Авив “, изяснява Велинов пред Дарик.

За цялата организация спомагат от българското посолство в Израел. Около един час ще е пътуването на делегацията до летището в Тел Авив, откъдето тя ще излети най-късно в 17:30 – 18:00 ч., с цел да може да кацне на летището в София към 20:00 ч.

На държавния терминал на летището в София по традиция на Велика събота ще чакат духовници от епархиите в страната, с цел да вземат парченце от Благодатния огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден.

Емил Велинов посочи, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен оттова и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “, където се чака богослужението да се води от патриарх Неофит.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Спасителя за заравяне.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим прекосявал „ през ръцете “ на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, отначало достроявана, само че Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че огънят не слязъл един-единствен път в самата черква, а към нея. Арменският патриарх през 1579 година подкупил султан Мурад, с цел да получи неговата черква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли отвън затворената черква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят по този начин и не слизал. Вместо това, като гръмотевица се запалил отвън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи към този момент могли да получат парченце от него.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР