Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос. Боядисани

...
Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос. Боядисани
Коментари Харесай

Как празнуват Великден по света

Милиони християни по света честват възкресението на Исус Христос. Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета - това са знаците на светлия празник. Но всяка страна отбелязва празника по собствен метод. Ето по какъв начин честват Великден по света:

 Гърция  

Южната ни съседка се приготвя за Великден отдалеко. Още от сутринта на Велики четвъртък се месят обичайните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Има поверия, че тези кифлички би трябвало да се пазят до идващия Великден и по този начин ще донесат шанс на къщата. Използвали са се и като амулет, предпазващ моряците от корабокрушения. Задължителен на празничната софра е обредният козунак, боядисаните в алено яйца, великденската агнешка чорба „ магерица “, печено агне, зелени салати.

В събота, тъкмо в среднощ, всеки пали своята свещ от плодородния огън и хората се поздравяват с думите „ Христос Воскресе!
 великден iStock/Getty Images
Румъния

Великден в прилежаща Румъния се отбелязва сходно на нашия. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е аленият. На този ден се подготвя и специфичен великденски козунак , прочут като „ пасха ”, чиято форма символизира гроба на Исус. В реката се хвърлят черупки на яйца, с цел да пристигна празника.

В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава черква, сходно на нашия обред за прекосяване под масата. В събота през нощта е великденската литургия. В църквата се носят боядисани яйца и храна в специфична купа, които би трябвало да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи у дома, на първо време се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

 Франция

Във Франция в дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият в символ на тъга от разпването и гибелта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните още веднъж стартират да бият.

Произвеждат се обичайни шоколадови камбанки , които се вършат на ръка и разнообразни други шоколадови фигури. Родителите крият яйцата на разнообразни места в къщата или в двора, а децата би трябвало да ги търсят. За празничната си софра французите подготвят наложителното агнешко печено , само че и едни обичайни бисквитки с формата на агънца . Те са известни най-много в региона Лотарингия, само че ги вършат из цялата страна.

По време на великденските празници се подготвят и омлети. Цялото семейство прави обичайният омлет с доста зелени подправки и колбас.
 Великден iStock/Getty Images
  Италия

В доста италиански села и градове се организират Великденски процесии и се разиграват Христовите премеждия.

В Италия шоколадовите великденски яйца са увити в гланцова хартия и цялостни с изненади. А  вместо обичайния козунак, италианците вършат от тесто великденски гълъб - Коломба – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба доста наподобява на това на козунака, само че се замесва без прясно мляко и наложително участват бадемите – знак на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки район си има обичаен великденски сладкиш .
 Великден iStock/Getty Images

Германия

Всяка провинция в Германия  чества по друг метод. Пекат се сладкиши от брашно, мляко, яйца и стафиди, плетени сходно на нашите козунаци. Закуската безусловно е фамилна, а децата намират скрити из целия дом великденски кошнички, цялостни със сладкиши , шоколадови зайчета и дребни дарове.

В северните елементи на Германия се палят великденски огньове или се прави великденско колело. Това е колело от дъбово дърво, запълнено със съчки и плява, което се възпламенява и се търкулва по подобаващ скат. Ако сполучливо стигне до долу, това е знак за добра годишна продукция.

 Великден iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР