Д нес е Велики вторник - вторият ден от Страстната

...
Д нес е Велики вторник - вторият ден от Страстната
Коментари Харесай

Велики вторник е - ден за смирение и поучение

Д нес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се навалица. Храмът за молебствия бил трансфорат в пазарище и в гнева си Божият наследник прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени упътвания, а съгласно църковния канон денят е предназначен за примирение.

Във Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете с изключение на притчата за гениите, тази за десетте девици .

В тази алегория се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост " се произнася "елеос ". Оттук е пристигнала и думата "полиелей ", което значи "многомилостив ".

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ и доста пъти се повтаря: "да бъде милостта Му безконечна, алилуя! "

Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица ,

защото на славянски думата "страст " значи страдалчество. Затова седмицата е отдадена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.

В богослуженията през Страстната седмица живо и последователно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени директиви. Цялото наличие на богослужебните последования е ориентирано към това, с четения и песнопения християните да се приближат към Исус Христос, да станат способни духовно да съзерцават тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвят.

Традиционно Страстната седмица за мнозина християни е мотив изключително да се замислят за своите грехове, за подвига, осъществен от Спасителя, за жертвата, която той е принесъл за всички нас. Последните дни на Великия пост е време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме се научили от Исус Христос, до каква степен сме се доближили към него и на какво още би трябвало да се учим.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик .

Затова всяка година православните християни чакат със примирение Страстната седмица, с цел да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове посредством жертва - в страдалчество, болежка и обич, и го демонстрира посредством възкресение.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Умният мъж задава въпроса по този начин: - Мила, да ти оказа помощ ли, или да не ти се греша? Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПълнолунието ще предложи опция да преосмислим възприятието ни за независимост и самооценкаШефът на компанията не е удовлетворен от политиката на Европейски Съюз, закрепена само върху електрическата подвижност.Криптовирусите стават все по-доходоносни за хакеритеНа сцената прозвучаха емблематични части от 80-те и някои от огромните шлагери днесЕто за какъв брой времеВижте какви са променитеКак ще се влиза в страната ниИма ли съществено пострадалиИмало задоволително доказателства, че той е прострелял собствен комшия пред дома сиОбстоятелствата към случая се обясняват " Промяната се оказа замяна. Трифонов провали опцията да се разгради моделът Борисов ", декларират от левицата в своя позицияЕто какво сподели на брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел КунчевИскът е заведен от комисията, само че е подсилен единомислещо от всички страни от ЕС52 пасажери с положителен тест след полет, първи случай на инфектиран с индийския вид на ковид и в ГърцияБогатството му се прави оценка на 3,3 милиарда $. А това е повече, в сравнение с има Доналд ТръмпПредложеното повишение на цените на топлинната сила не е в полза на клиентите на топлофикационните дружестваОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР