Е дна от най-интересните подробности, свързани с Великден, е фактът,

...
Е дна от най-интересните подробности, свързани с Великден, е фактът,
Коментари Харесай

Между религията и астрономията – каква е връзката между Великден и Луната

Е дна от най-интересните детайлности, свързани с Великден, е фактът, че всяка година празникът се отбелязва на друга дата. До огромна степен повода за това са етапите на Луната. Ако би трябвало да сме оптимално точни, в основата на определянето на датата на празника стои така наречен Метонов цикъл, за който има данни, че е бил прочут още през 6 – 5 в. прочие Хр. в Древен Китай и Вавилон. Той се употребява за съгласуването на слънчевия и лунния календар. Въпросният цикъл е с дълготрайност от 19 години. След приключването му, на едни и същи дати се следят идентични етапи на Луната. Например, в случай че при настъпването на пролетното равноденствие има новолуние, то това ще се повтори след тъкмо 19 години. Учените означават, че въпреки всичко има разлика от към час и половина, което значи, че след 16 цикъла – или 304 години, разликата ще доближи едно денонощие.

When is Easter and why does the date change every year?
— The Independent (@Independent)
Как се дефинира датата на Великден?

Формулата, по която се дефинира по кое време означаваме Великден, в действителност е доста елементарна – празникът се пада в първата неделя след първото пролетно пълнолуние. Решението по какъв начин да се пресмята въпросната дата е взето на Никейския събор, състоял се през 325 година Църковното пролетно равноденствие настава на 21 март. Това значи, че в случай че първото пълнолуние след тази дата е на 29 март, Великден ще се пада в идната неделя. Това предписание е въведено, с цел да няма два пъти Великден в границите на една календарна година – нещо, което е допустимо при еврейския празник Пасха.

Между методите, по които православните християни и католиците дефинират датата на празника, съществува дребна разлика. Тя се показва в едно в допълнение предписание при православните – Великден да не съответствува с Пасха. Тук би трябвало да се означи нещо значимо - Източните църкви са фиксирали тяхното „ пролетно равноденствие” да бъде на 21 март, само че по Юлианския календар. Тази дата дава отговор на 3 април по Григорианския календар, с който се преценяват католиците. Разликата е към половин месец, като през този интервал може да има, само че може и да няма пълнолуние (вероятността е към 50:50). В резултат, западният и източноправославният Великден съответстват почти в половината от случаите през годините.

Why isn’t Easter celebrated on the same date every year?
— The Washington Post (@washingtonpost)
Ролята на Пасха

Пасха е един от най-важните празници в юдаизма, на който се отбелязва бягството на евреите от Египет. Датата му се пресмята съгласно новолунието, а разликата сред него и пълнолунието е половин месец. Според източноправославните канони, по никакъв метод не трябва да се нарушава хода на събитията, разказани в Библията – в нощта на Пасха, Исус Христос вечерял с учениците си, на идващия ден бил разпнат, а на третия ден възкръснал (което значи, че Великден би трябвало да е най-малко три дни след края на Пасхата). По традиция, Пасха продължава общо осем дни. Великден не трябва да съответствува с тях, заради което православният празник може да бъде отсрочен с цялостен лунен месец.

Между религията и астрономията

Определянето на датата, на която се отбелязва Великден, от време на време може да провокира известни недоразумения. Пример за това е 2019 година Тогава астрономическото пролетно равноденствие настъпи на 20 март, сряда, когато имаше и пълнолуние. Това, обаче, не значи, че Великден беше маркиран в идната неделя, на 24 март. Астрономическите дати дават отговор на точния миг, в който се случват дадени събития. Например, равноденствието настава тогава, когато пътят на Слънцето по небесната сфера пресича екватора (тогава денят и нощта са с съвсем идентична продължителност). Църковният календар е малко по-различен. Както към този момент стана ясно, съгласно него пролетното равноденствие настава постоянно на 21 март – без значение дали това в действителност се случва ден или два по-рано.

Today, March 28, 2021, just missed being Easter Sunday.

Rules of the Gregorian Calendar (begun in 1582) place Easter on the first Sunday AFTER the first Full Moon AFTER the March Equinox.

Full Moon occurrs today, not yesterday, so Easter must wait another week. And it will.
— Neil deGrasse Tyson (@neiltyson)
Капризите на времето

Тъй като Великден е преносим празник, който се отбелязва в миг, когато метеорологичните условия минават от зимни към пролетни, времето може да сервира доста изненади. Един от най-известните образци в това отношение е обвързван с Ню Йорк. През 1970 година Великден се пада на 29 март. Тогава американският град и регионът към него са връхлетени от мощна стихия. На места се образува близо половинметрова снежна завивка. Шест години по-късно, Великден е маркиран на 18 април. Времето тогава било, меко казано, друго. През тази година огромният празник се оказва в разгара на тридневна гореща вълна. Температурите надвишават 30 градуса по Целзий, а на самия Великден термометрите демонстрират изумителните за месец април 35.5 градуса по Целзий. Американските медии тогава означават, че за пръв път в историята жителите на Ню Йорк могат да си изпържат великденско яйце на някой тротоар.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Заклет риболовец става несъзнателен очевидец на обир. В районното го питат: - Опишете причинителя. Как изглеждаше? - Беше висок към три метра и половина и… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПогрешната ориентировка на фрагментите може да се поправя лесноВластите оповестиха нов вечерен часОт легендите за Дракула, до актуалните кръвопийциКак ще бъде маркиран празникътЗа битката с противозаконния лов на риба в Черно море – тази неделя след централната емисия новиниВижте прочувственото му обръщение към хората на всеобщите митинги, провели се през вчерашния ден из Русия с гледище да бъде освободенДългоочакваното кино събитие стартира в 03.00 ч. българско време на 26-и априлТова се случи благодарение на употребявани към този момент ракета и капсулаДържал се нападателно с тях, като даже заплашил едно от децата с убийствоВижте къде най-вече хора желаят имунизация " За " законопроекта гласоподаваха 210 народни представители " Дори и да има единствено 0,1 % късмет от световно злополучие, за какво да се излагаме на подобен риск? Това е полуда! ", показва милиардерътИсторията на Копривщица е показателна в това отношениеДо ескалация се стигна откакто се включиха и група от към 300 ортодоксални евреиКакво демонстрират резултатите от новото изследванеВ четвъртък бе признато предлагането до 25% спомагателни хонорари от депутатската заплатаОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР