Милиони хора на средна възраст и възрастни хора по света

...
Милиони хора на средна възраст и възрастни хора по света
Коментари Харесай

Учени от Харвард: Милиони хора трябва да спрат да приемат аспирин!

Милиони хора на междинна възраст и възрастни хора по света употребяват аспирин всекидневно освен като най-простото и най-достъпно обезболяващо лекарство, само че също по този начин и за понижаване на вероятността от формиране на   съсиреци в кръвоносните съдове, понижавайки вискозитета на кръвта.

В последния случай лекарите предписват всекидневен банкет на този препарат на хора, които към този момент са имали инфаркти или инсулти или са станали жертви на други сърдечни болести. Но едно ново проучване на учените демонстрира, че аспирин  за профилактика на сърдечно-съдови болести също по този начин одобряват и голям брой хора, които нямат сърдечни проблеми.

В своята работа учените от Медицинския център в Харвард Бет-Израел употребяват данни от национално  изследване за 2017 година От изследването излиза наяве, че към 29 милиона души на възраст над 40 години одобряват аспирин всекидневно, макар неналичието на сърдечно-съдови болести.

Около 6,6 милиона от тях са си „ предписали “ сами лекарството без първо да се съветват с доктор и в никакъв случай не са получавали такава рекомендация. Близо 10 милиона души на възраст над 70 години, които нямат сърдечни болести, също одобряват аспирин всекидневно за предварителна защита. Всички тези хора, споделят създателите на проучването, са изложени на сериозен риск.

С какво е рисков аспиринът?

Учените вършат заключенията си за заплахите от аспирина въз основа на голям брой обширни изследвания, извършени през последните години. Всички те демонстрират, че приемането на аспирин като профилактика против сърдечно-съдови болести не е от изключително огромна изгода, само че освен това доста усилва риска за човешкия живот.

Особено когато става въпрос за възрастни хора. Лекарството има редица съществени странични резултати, които отстраняват всичките негови преимущества.

Основният непряк резултат се заключава в това, че приемането на аспирин всекидневно може да усили риска от стомашно-чревно кървене, тъй като взаимодейства с тромбоцитите, кафези на кръвта, които обезпечават нейното съсирване.

Освен това, постоянният банкет на аспирин унищожава стомашно-чревната лигавица, увеличавайки риска от развиване на язва на дванадесетопръстника. Между другото, специалисти от медицинския център Бет Израел означават, че съществуването на язвена болест при някои респонденти не е станала причина хората да откажат лекарството или най-малко да понижат дневната си доза.

Друго изследване демонстрира, че приемането на ниски дози аспирин е обвързвано с нараснал риск от вътречерепни кръвоизливи при здрави хора без сърдечно-съдови болести.

В друго проучване откривателите се пробвали да получат отговор на въпроса: дали лекарството понижава риска от първи инфаркт или инсулт при здрави възрастни хора? Участниците били разграничени на две групи. Хората от първата група приемали плацебо всекидневно (вещество без никакви лечебни свойства), а хората от втората група приемали по 100 mg аспирин.

В резултат на това, в групата с аспирина, индикаторът на смъртност и честотата на деменция бил по-висок, в сравнение с в групата с плацебо. Резултатите демонстрират, че лекарството освен не може да удължи живота или да предотврати първия инфаркт, само че, в противен случай, може да усили риска за пациентите в преклонна възраст.

„ Много от хора са смутени от новата информация. Но ние се надяваме, че от ден на ден и повече лекари ще приказват с пациентите си за използването на аспирина, и повече пациенти ще го разискват с лекарите си “, споделя доктор Колин О’Брайън от клиниката Бет Израел, които управлява проучванията.

Кога може да се приема аспирин?

Резултатите от последните проучвания принудиха Американската асоциация по сърдечни болести и Американския лицей по кардиология да трансформират рекомендациите си за приемане на аспирин като профилактично средство за сърдечни болести.

Сега те означават, че хората над 70 години, които нямат сърдечно заболяване (или по-млади, само че са с нараснал риск от кървене), би трябвало да заобикалят да одобряват аспирин всекидневно за предварителна защита.

В същото време в новите рекомендации се споделя, че в някои случаи въпреки всичко може да се приема аспирин. Става дума за хора на възраст от 40 до 70 години, които към момента нямат сърдечно заболяване, само че има много висок риск от неговото развиване. Американски кардиолози споделят, че в този случай човек може да приема от 75 до 100 мг аспирин дневно. Но във всеки случай – никакво самолечение. Приемането на лекарството, споделят кардиолозите, е допустимо единствено след консултация с вашия доктор.

Как да избегнем проблеми със сърцето?

Кардиолозите дефинират ​​най-ефективните способи за попречване на сърдечно-съдови болести – здравословен метод на живот – вярно хранене и отвод от неприятни привички.

Редовните извършения, поддържането на здравословно тегло, избягването на тютюна и алкохола, както и диета, богата на зеленчуци и с ниско наличие на захар и транс мазнини, ще имат доста по-надежден резултат, доста намалявайки риска от сърдечни проблеми.

hi-news

 

Още един шедьовър на доктор Шишонин: Упражненията, които би трябвало да вършиме, в случай че ходите мъчно!

 

Ползите от придвижването в битката против хиподинамията, съгласно доктор Шишонин, са големи. Дори и след най-тежките интервенции, актуалните медицински школи се пробват да изправят пациента на крайници допустимо най-скоро и…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР