Милиардерът Илон Мъск сключи сделка за придобиване на Tуитър (Twitter)

...
Милиардерът Илон Мъск сключи сделка за придобиване на Tуитър (Twitter)
Коментари Харесай

Мъск купи Tуитър за 44 млрд. долара. Какво ще последва?

Милиардерът Илон Мъск подписа договорка за придобиване на " Tуитър " (Twitter) за почти 44 милиарда $, оповестиха международните организации. Той се споразумя с управителния съвет на компанията, притежател на една от най-влиятелните обществени мрежи в света, за цена от 54,20 $ за акция.

Приключването на договорката ще отнеме към шест месеца. " Туитър " ще стане частна компания, която няма да се търгува на фондовата борса.

Какво обаче следва - за обществената мрежа, потребителите, чиновниците. Това е незнайно и не може да се разгадае от поредицата туитове на купувача към договорката.

И по този начин, най-богатият човек в света става притежател на платформата, която разгласи, че желае да придобие преди по-малко от две седмици, макар първичната опозиция на управителния съвет.

" Свободното слово е основата на една функционираща народна власт, а " Туитър " е цифровият градски площад, където се дебатират значимите въпроси за бъдещето на обществото ", се споделя в изказване на Мъск.

Акциите на компанията на Нюйоркската фондова борса стопираха да се търгуват малко преди публикуването на изказването. Те доближиха близо 52 $, като усилиха цената си с над 6 на 100 към 17 ч. по Гринуич в понеделник поради слуховете в американската преса за идно придобиване на компанията от Мъск.

Как реагираха политиците

Конгресмени от Републиканската партия в Съединени американски щати приветстваха новината, че милиардерът Илон Мъск е купил " Туитър ", а техни сътрудници от Демократическата партия осъдиха договорката като " рискова за демокрацията ".

На фона на опасения от страна на правозащитници, че договорката може да докара до безграничен поток от тирада на омразата, народни представители от Демократическата партия приканиха за повече отчетност.

Сенаторката Елизабет Уорън съобщи, че придобиването на " Туитър " от Мъск е " рисково за нашата народна власт ". " Милиардери като Илон Мъск играят по разнообразни правила от всички останали, като натрупат власт в своя лична полза. Нуждаем се от налог върху благосъстоянието и солидни правила, с цел да търсим отчетност от страна на огромните софтуерни компании ", добави тя.

Говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли да разяснява непосредствено договорката, само че сподели: " Президентът от дълго време приказва за безпокойството си от силата на обществените мрежи, включително " Туитър " и други, да популяризират дезинформация ".

Ами Тръмп...

Бившият американски президент Доналд Тръмп изключи опцията да се върне в " Туитър ", откъдето бе пропъден през януари 2021 година, даже и след договорката.

" Няма да вървя в " Туитър ", оставам в " Трут " ", съобщи той в ефира на американската телевизия " Фокс нюз ". Експрезидентът има поради обществената мрежа, която започва през февруари като опция на " Facebook ", " Туитър " и " Ютюб ".

" Надявам се Илон да купи " Туитър ", тъй като ще направи усъвършенствания. Той е положително момче, само че ще остана в " Трут ", повтори Тръмп предо формалното оповестяване на договорката.

" Туитър " изтри профила на Тръмп на 8 януари 2021 година, следван от близо 89 милиона клиенти. Причината бе осъщественият два дни по-рано взлом против Катитолия във Вашингтон, осъществен от негови последователи. " Туитър " стимулира решението си с това, че има риск Тръмп да употребява профила си, с цел да призове към още принуждение.

А по какъв начин реагират чиновниците

В полемиките отговорите са умерени. Някои чиновници са отворени към концепцията, че частен Twitter, ръководен от Мъск, има по-голям късмет за възстановяване на услугата, в сравнение с като обществена компания със отговорности към своите акционери. Харесва им обстоятелството, че той желае да отстрани нездравословните ботове и да внесе повече изясненост за това по какъв начин работят логаритмите за рекомендации.

В същото време доста чиновници на обществената мрежа получават половината или повече от възнаграждението си в акции. На общо заседание в понеделник следобяд им беше казано, че чиновниците няма да получат дялов капитал, откакто компанията стане частна. В резултат на това един човек ми сподели: " груповите чатове се борят да видят дали работата в Twitter има стопански смисъл на първо място ", цитира го the verde.

" За какво е Twitter?

Всеки, който в миналото е направлявал Twitter, е имал друг отговор на този въпрос ", цитира изданието един някогашен изпълнителен шеф. " Това е въпрос, който тормози потребителите от основаването на услугата. "

Имаше време, откакто Джак Дорси се завърна като основен изпълнителен шеф и се опита да концентрира вниманието на продукта върху " каквото се случва ". Имаше старания, ръководени от някогашния основен действен шеф Антъни Ното, да направи Twitter дестинация за видео онлайн. Съвсем неотдавна Дорси следеше напъните за преобразяване на компанията в платформа за " здравословен диалог " и в децентрализиран протокол.

За какво мисли Мъск по отношение на Twitter? Всичко е поредност от загадъчни туитове и изказвания, които са задоволително къси, с цел да разрешат по-широко пояснение. В този миг той към момента е най-вече празно платно, върху което хората могат да проектират своите очаквания (като републиканските членове на Конгреса, които туитват " свободата на словото се завръща " ) и тези, които изпитват неустановеност.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР