БТА има специален пратеник, който отразява на място парламентарните избори

...
БТА има специален пратеник, който отразява на място парламентарните избори
Коментари Харесай

БТА отразява със специален пратеник на място парламентарните избори в Индия

Българска телеграфна агенция има специфичен делегат, който отразява на място парламентарните избори в Индия. Журналистът от дирекция " Международна информация " Николай Велев към този момент изпраща първите си репортажи от Делхи. Той ще отрази и оповестяването на резултатите от вота на 4 юни.

През 2023 година генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев и изпълнителният шеф на индийската осведомителна организация Прес Тръст ъв Индия (ПТИ) Виджай Джоши подписаха съглашение за съдействие, което планува и продан на публицисти сред двете организации. През април т.г. Кирил Вълчев и Виджай Джоши, който бе на посещаване в София, се договориха публицист от ПТИ да отразява от София изборите за Европейски парламент, а публицист от Българска телеграфна агенция - парламентарния избор в Делхи.

Парламентарните избори в Индия - най-многолюдната страна в света, с население от повече от 1,4 милиарда души - започнаха на 19 април и ще завършат на 1 юни, т.е. общата им дълготрайност е 44 дни, което ги прави най-дългите в света. Право на глас имат близо 970 милиона души - над една десета от популацията на Земята.

От 969-те милиона регистрирани гласоподаватели - повече от популацията на Европейския съюз и Съединените щати, взети дружно, 18 милиона имат право да гласоподават за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст. С организацията и защитата на електоралния развой са заети 15 милиона души.

Предвидено е резултатите да бъдат оповестени на 4 юни - три дни откакто завърши това " гигантско упражнение по народна власт ", както го назовават политическите анализатори. На изборите ще бъде избран новият състав на 545-местната Лок Сабха. Хората на процедура ще гласоподават за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на Народното събрание - 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от президента.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР