Михаил Ставрев – общински съветник от БСП в София и

...
Михаил Ставрев – общински съветник от БСП в София и
Коментари Харесай

Михаил Ставрев: Манталитетът и поведението на шофиране говорят за културата на една нация, дисциплина се изгражда само със санкции

Михаил Ставрев – общински консултант от Българска социалистическа партия в София и член на Комисията по превоз и пътна сигурност към Столичния общински съвет (СОС), в изявление за дневния блок " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “

За 15 дни общо 2 358 автомобила в София са се движили с превишена скорост, като най-високата засечена е 155 км/ч. Тази заран стана ясно, че над 8 000 нарушавания са снимани за към 2 месеца на бул. " Черен връх “, откакто " Пътна полиция “ е почнала да следи за нарушаванията там. Това сподели комисар Радослав Начев – новият шеф на Отдел " Пътна полиция “ София по Българска национална телевизия. Какви са аргументите за войната по пътя и какви ограничения ще бъдат подхванати за предварителната защита им в столицата? По тематиката беседваме с Михаил Ставрев – общински консултант от Българска социалистическа партия в София и член на Комисията по превоз и пътна сигурност към Столичния общински съвет (СОС). Добър ден.  

Добър ден.  

Г-н Ставрев, Столична община вкарва ограничения за битка с случаите по пътищата. Какви са те?  

Ами ограниченията, които предлага СОС, в частност Комисията по превоз, са най-вече да се акцентира на предварителна защита в пътното придвижване. Защо? Защото в София равнището на моторизираност на жителите е едно може би от най-високите в целия Европейски съюз. В София има регистрирани 825 000 автомобила, като на 1000 души се падат 663 автомобила. Само ще ви дам за съпоставяне, че в границите на европейските столици се падат под 450 автомобила на 1000 души. При такава централизация, естествено, на пътното придвижване рисковете от злополуки и пътнотранспортни катастрофи (ПТП) се покачват. И другото притеснително е междинната възраст на автопарка в София. 50% от всички регистрирани коли са над 16 години, което е спомагателна причина още веднъж за нараснал риск на ПТП. Давате си сметка за нуждата от навременна намеса за повишение на пътната сигурност на територията на Столична община. Предлагаме един пакет от ограничения, който включва самичък по себе си увеличение успеваемостта и поощряване провеждането на осведомителни акции в детските градини, учебните заведения за безвредно предвижване в градска среда. Разработването също по този начин за мобилно приложение за учениците, което планува награди, с цел да възбуди техния интерес към разпоредбите за придвижване. Теоретично, несъмнено, и практическо образование за усъвършенстване квалификациите на младите водачи, имам предвид особено възрастовата група от 18 до 28 години. Ежегодно закупуване на светоотразителни гривни за всички първокласници на територията на Столична община, тъй като както в този момент в неделя се трансформира времето, стъмнява се по-рано, пешеходците доста постоянно са с тъмни облекла в зимния сезон, са мъчно забележими. Отделно пробно сега преди пешеходните пътеки се слагат изкуствени ограничители на скоростта, които са така наречен " бъмпери “. Другото, което е, в допълнение осветление на пешеходните пътеки. В София има 1 389 пешеходни пътеки. За страдание, над 400 са от този вид повдигнати пътеки, които съгласно последните изследвания на EuroNCAP, които вършат ти краш тестванията на коли, се оказа, че са нездравословни за пешеходците, тъй като при възможен конфликт при повдигната пешеходна пътека точката на удара се измества над коляното, и за злощастие тогава контузиите са по-тежки за пешеходците. Това е най-грубото, което мога да окачествявам с този екип от ограничения, които предлагаме.  

А по какъв начин се стигна до решението за въвеждането на ограничения? Статистиката ли изплаши хората, това, което се случи напоследък?  

Според мен, освен статистиката. Според мен, към този момент сме очевидци на ежедневни произшествия, и може би търпимостта на самото общество към този момент е на точката на изчерпването си, тъй като въпреки всичко манталитетът и държанието на шофиране приказват за културата на една нация. Нека да не забравяме, че ние сме най-бързо изчезващата нация освен в Европа, а в света. Мисля, че освен статистиката, само че и свирепите произшествия, просто нетърпимостта на обществото към този момент постанова да се вземат ограничения, които да доведат след себе си до едно напълно обикновено, умерено, постепенно, предвидимо шофиране. Но тук може би освен водачите са отговорни, тъй като въпреки всичко и пешеходците са част от придвижването. Моят зов към тях е да се преценяват по кое време да тръгнат да пресичат. Ако виждат, че някой автомобил не може да спре, просто апелирам им се най-искрено да го преценяват това нещо. И още по-свирепото, което съгласно мен е причина, както станахме очевидци в последната една година на произшествия, е незнанието на доста от пешеходците, че трамваят е с преимущество на пешеходна пътека, което също води след себе си много произшествия.  

Разбира се, тяхното държание също е значимо. Кога се чака да влязат в действие ограниченията?  

Очакват се да влязат в действие до 6 месеца, да бъдат изпълнени дейностите, които коментирахме доскоро от влизането на отчета в действие. Докладът влиза в действие от през днешния ден. Има съвещание на СОС, на което ще бъде гласуван, и уповавам се, както и в Комисията мина, с поддръжката на безусловно всички политически групи и във СОС.  

Предвижда се и чиновници на Столична община да могат да глобяват за избрани нарушавания. Какви са те и в какъв размер ще бъдат санкциите? 

Тук към този момент има една дребна неяснота със Закона за придвижване по пътищата, който сега не дава право на чиновници на столичната администрация да постанова санкции. Тук още веднъж се натъртва на предварителната защита, т.е., за превишената скорост, събуждайки самосъзнанието на водачите на моторни транспортни средства, фактически да понижат скоростта, да карат по-бавно и по-внимателно. Но това към този момент зависи и от Народното събрание, и от възможни промени в Закона за придвижване по пътищата и неговия устав надлежно.  

С вас заговорихме за нрав и държание на пътя и тъй като виждаме, че очевидно контролът и ограничителите не стряскат изключително водачите, какви дейности съгласно вас би трябвало да се подхващат по отношение на водачите и по отношение на пешеходците, несъмнено, тъй че да подобрят културата си на пътя? Защо се стинга до тук? Смятам, че непрекъснато приказваме за това. Какво може да се направи? 

Това е положително начало, фундаментът, който сме положили, с непрекъснатите диалози, фокусът на обществото да е ориентиран натам, само че имам подозрения, че до момента в който не се трансформират наказателните постановления, т.е. завишаване на размера на санкциите, и то приказваме неколкократно, за неспазване на преимущество, за неспиране на пешеходна пътека, за неспиране на знак " Стоп “, както в същото време и за непозволено секване на пътното платно от страна на пешеходците, истината е, че дисциплината ще докара до навика. Дисциплина се построява може би в тази ситуация единствено със наказания, с които хората в реалност да осъзнаят и идващия път да се замислят дали биха позволили такова неспазване на закона.   

Да, само че пък водачите с финансова опция дали ще ги стресне това?  

Ами мощно се надявам да ги стресне, тъй като светът, в който живеем, не е единствено веществен. Все отново загубата на човешки живот… 

Точно по този начин. 

Опазването на всеки човешки живот е най-голямата полезност, която може да предложи днешното ни общество. Ние по този начин неразумно да си предизвикваме гибел и освен гибел – трайни увреждания, посттравматизмът водят до отрицателен срив в безусловно целия ни обществено-икономически строй, като стартираме от нетрудоспособност, обществена изолация. Надявам се фактически санкциите, плюс нарасналото внимание на обществото сега към този проблем да оформят една симбиоза, която трайно да промени манталитета на шофиране и на секване на пешеходците, както на водачите, по този начин и на пешеходците. 

Според вас, като жител, кои са главните аргументи за черната статистика по произшествия в столицата, единствено държанието ли е? А и като цяло у нас, освен в София. 

Според мен фактически е единствено държанието и ще ви дам един образец, който не е обвързван със София, а с Кресненското дефиле, където бяха сложени едни разграничителни колчета – не знам дали си спомняте случая. Това е може би една от най-печалните прави в цялата републиканска пътна мрежа, където имаше най-висока централизация на ПТП. След слагането на тези колчета внезапно спадна броят на ПТП-тата. Но за жалост, още веднъж опираме до манталитета, където една нощ напълно неотдавна бяха изрязани тези колчета, тъй като пречат. Докато българинът ясно самичък пред себе си не осъзнае, че не всеки път би трябвало да бъде пръв, т.е. когато можем да бъдем толерантни на пътя, когато отстъпим, нещата се получават също и животът продължава. Животът не е от светофар до светофар кой ще бъде пръв. Истинската загадка на просперитета съгласно мен в тази сфера е самообладание и дълъг разговор. Нищо няма да се реализира с резултат от през днешния ден за на следващия ден.  

Така е, изисква време. И да приключим това изявление – съгласно вас рокадите в Министерство на вътрешните работи ще спомогнат ли за това да забележим резултати от ограниченията? Т.е. когато се ускори контролът, той е обвързван с дейностите на полицията, несъмнено.  

Силно се надявам. Но за мен остава незнайно въпреки всичко, в Столичната дирекция бяха направени седем смени на шефове на районни полицейски ръководства. Лично за мен – не знам на какъв принцип министърът на вътрешните работи е направил тези кадрови решения. Сам в себе си имам персоналното усещане… Примерно ще ви дам, връщайки се на тематиката за пътната сигурност, допускам всички си спомняте свирепия случай на бул. " Арсеналски “, при който неуместно починаха две млади девойки, и откритата по-късно от всички типове проверяващи органи връзка на причинителя Георги Семерджиев и познанството му с една служителка на " Охранителна полиция “, която е чиновник на столичното І РПУ, чиито шеф не беше заменен. Така че не мога да дам оценка на дейностите на вътрешния министър в тази посока.  

Много ви благодаря за това изявление. Аз се надявам в действителност да забележим резултати от ограниченията, които са въведени, и да оказват помощ за понижаване на злополуките и на жертвите по пътя, несъмнено. 

Дано, аз също се надявам. Дано!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР