Михаил Крутихин, руски икономически анализатор, специалист и консултант за пазарите

...
Михаил Крутихин, руски икономически анализатор, специалист и консултант за пазарите
Коментари Харесай

Михаил Крутихин: "Газпром" е в положението на плъх, притиснат в ъгъла

Михаил Крутихин, съветски стопански анализатор, експерт и съветник за пазарите на петрол и газ, в изявление за " Новая газета-Европа ".
Спадът с 30 % в акциите на " Газпром " след известието, че няма да изплаща дивиденти, е спад в известността на хартии, които се търгуват на съветската фондова борса. Тези листчета като цяло не съставляват нищо изключително, само че алегорично приказват за пазарната капитализация на " Газпром ". Причината, заради която те към момента са известни, е тъй като доста елементарно можете да се отървете от тях, те към момента са доста ликвидни скъпи бумаги на фондовата борса. Този спад няма огромно значение. Много пъти са ме питали дали " Газпром " може да банкрутира. Всеки път давам отговор: до момента в който го има държавният бюджет, " Газпром " няма да банкрутира. Той ще продължи да паразитира върху бюджета и да е паразитиран от тези, които го ръководят.

Освен това " Газпром " към този момент е отсечен от опцията да получава финансови инжекции извън, да взема заеми в чужбина и финансовата му известност е престанала да има значение. Но имам възприятието, че към този момент е минал в ново положение. Досега към момента служеше като източник на доходи за федералния бюджет, където внася забележителна част от дивидентите си. Част от тях отиват при " Роснефтегаз ", който има 11% от акциите му - президентът персонално ръководи това, а на обществеността не се споделя по какъв начин се изразходват тези средства. Сега " Газпром " ще има остра потребност от пари, с цел да извърши капиталовата си стратегия. Най-важната инвестиция съгласно напътствията на президента, е построяването на газопреносна инфраструктура в Азия, към Китай, а това са доста пари.

Но тук има три казуса. Първо, Китай не заявява подготвеност да купува такива количества газ, които да заменят европейския експорт на " Газпром ". Второ, Китай не се е съгласил и няма да се съгласи на пренос през Монголия. И трето, предходната година в Европа са доставени 155 милиарда куб. метра газ, а с цел да се построи газопровод с пропускателна дарба от 100 милиарда, са нужни големи средства.
Реклама
Изграждането на такава инфраструктура лишава най-малко 15 години. И няма да може незабавно да се размени износа за Европа. Дали изплащането на дивиденти ще спре за целия този интервал - не знам, само че знам, че потребността от пари ще е огромна, до момента в който се строи поръчаната от президента тръба.

Ние видяхме планове на " Газпром ", които нямат никакъв търговски смисъл. По " Силата на Сибир-1 " той продаваше газ за 140-200 $ за хиляда куб. метра, когато в Европа цените стигнаха до две хиляди. Или " Сахалин-Хабаровск-Владивосток ", по който газът по този начин и не потече в естествените размери. Тоест тези планове не са за комерсиална облага. И не са за образуване на експорт за Китай, както разгласи президентът. Става въпрос за това, че държавните компании като " Газпром " и " Роснефт " носят облага на висшето си управление не посредством крайния резултат, а в процеса. Колкото по-голям е бюджетът за планове, толкоз по-добре ще го усвояват или присвояват тези, които ръководят държавната компания. Смисълът на раздутите бюджети е в невъзвращаемите разноски - sunk costs. После ще му мислим дали има някаква изгода.

Едно време " приятелите на президента " - като Ротенберг и Тимченко, купиха строителните компании евтино от " Газпром ", построиха доста сектори от газопроводи и получиха големи облаги от преференциални контракти. И по-късно, когато пристигнаха глобите, продадоха всички тези компании назад на " Газпром ", само че на доста висока цена и направиха страхотни пари. Страхотна остаряла скица.
Смисълът на раздутите бюджети е в невъзвращаемите разноски - sunk costs.
" Роснефт ", която ще продължи да изплаща дивиденти, има странни, неразбираеми съсобственици, само че по-голямата част е благосъстоятелност на " Роснефтегаз ", която постоянно е наричана тайната президентска каса. И в нея има прикрити притежатели - или " катарски фонд ", или " италианска банка ", или други фигури. Кой е същинският притежател, който в действителност получава дивидентите, остава прикрито.
Реклама
" Роснефт " има преимущества пред " Газпром ": тя е съвсем монополист на петролопровода " Източен Сибир-Тихия океан " (ESPO), през който петролът минава, на първо време в Китай. След шестия пакет наказания на Европейски Съюз " Роснефт " ще пострада на Запад, само че на Изток ще остане съвсем монополист.

Но би трябвало да се има поради също по този начин, че " Роснефт " доставя част от тези големи количества на Китай на практика гратис. Тя има контракти до 2029 година с китайците, само че в този момент доставя и против пари, получени по-рано. " Роснефт " имаше огромен контракт, с който те й дадоха 15 милиарда $ заем, тъй като беше покрай банкрут след изкупуването на други компании, с цел да усили размера си. И нефтът продължава да тече към Китай, с цел да се погасява този заем.

Решението за прекъсване на газа по " Северен поток-1 " е изнудване на Европа: виждате ли, без нас ще замръзнете, неприятно ви се написа. Канадците, които доставят турбините, за които " Газпром " споделя, че са се счупили, настояват, че всичко работи и нищо не се е счупило. Според тях няма механически проблеми, които да доведат до прекъсване на изпомпването. Това настояват и представители на Siemens, които са се занимавали с тези турбини. Така че прекъсването на газа е чисто политическо - тъй като европейците желаят да се освободят от зависимостта от съветския газ, ние ще уредим това освобождение по-рано и ще забележим по какъв начин ще се оправят без нас.

Засега резултатът от този шантаж е, че Европа се запасява с повече полутечен газ от Съединени американски щати, в сравнение с от Русия - по тръбопроводите. И освен от Съединени американски щати. Вижте Тринидад и Тобаго, те доставят полутечен газ по целия свят. Сега 40% от газа им отива в Европа. Преди това изпращаха най-вече в Южна Америка, само че в този момент са доста удовлетворени от търговията в Европа. Въобще всеки, който може да търгува с газ, към този момент е благополучен да го изпрати в Европа, тъй като там цените са високи. И това се дължи на обстоятелството, че " Газпром " в действителност напуща този пазар.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Пазари 2 Строителство и парцели 3 Свят Реклама
" Газпром " е в ситуацията на плъх, притиснат в ъгъла. В толкоз обезверена обстановка, че отива на безусловно безумни дейности, непредвидими. Никаква логичност не може да изясни това. А и каква логичност може да изясни война, която унищожава стопанската система на три страни - Украйна, Русия и Беларус? Няма да намерите никаква логичност в това да превземете личната си страна по този начин, че да я докарате до такова положение.
Свързани публикации Норвежкият нефт запълва недостига от понижените съветски доставки 4 юли 2022, 10:35 Акциите на " Газпром " се сринаха след отвод на компанията да изплати дивиденти 3 юли 2022, 09:52 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР