Михаел Рот залага надеждите си на Португалия. Западноевропейската държава ще

...
Михаел Рот залага надеждите си на Португалия. Западноевропейската държава ще
Коментари Харесай

Германски министър ни критикува за Македония

Михаел Рот залага очакванията си на Португалия. Западноевропейската страна ще поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз от Германия на 1 януари и може да даде ход на процеса на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани. Тема, по която Федералната република не съумя да реализира прогрес през последните шест месеца. Германският министър за Европа не крие недоволството си. „ Разбира се, отчаян съм, че ние в Европейски Съюз не успяхме да създадем идната стъпка. Защото незабавно се нуждаем от позитивни сигнали за Западните Балкани. Заложено е доверието към нас “, каза Рот пред Handelsblatt в изявление от Брюксел, написа investor.

„ Трябва да влезем в обувките си. Защото мирът, районното помиряване и демокрацията в Западните Балкани са от централно стратегическо значение за цяла Европа, и изключително за непосредствените съседи, споделя Рот. Той е убеден, че Европейски Съюз ще предприеме идващите стъпки по време на идното председателство на Португалия и да започва първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания. 

„ Ако Европейски Съюз остави вакуум в Западните Балкани, други сили, които не споделят демократичните полезности на Европейския съюз, ще влязат в този вакуум по геостратегически аргументи “, предизвестява Рот. Ако Европейски Съюз не съблюдава думата си и по този начин укрепи националистическите и популистките сили в района, това също ще има последствия за сигурността и стабилността на Европейски Съюз, изключително за прилежащите страни, притеснява се социалдемократът.

„ Ще се простреляме сами в крайници си “, споделя Рот. Всяко по-нататъшно съмнение от страна на Европейски Съюз би се тълкувало като уязвимост в свят, в който авторитаризмът е набрал мощ, а демокрацията е подложена на възходящ напън. Наскоро Германия организира интензивна акция, с цел да убеди България да отстъпи в разногласието със Северна Македония.

Отношенията сред Берлин и София се смятат за положителни. Но напъните на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз досега са цялостен неуспех в това отношение. „ На масата на договарянията имаше положителни оферти, също предвид на сложните проблеми с езика и имената сред България и Северна Македония. Но за мое огромно персонално страдание и за жалост на преобладаващото болшинство от страните членки, не успяхме да създадем идната стъпка по време на немското председателство на Съвета “, признава Рот.

„ Стигнахме доста надалеч до България. Но националистическите рефлекси наподобява пречат на справедливите и устойчиви взаимни отстъпки “, подозира немският министър.

„ Португалия схваща смисъла на Балканите за стабилността на цяла Европа. Надявам се, че Лисабон ще продължи напред с процеса на присъединение ”, споделя Рот.

„ Европейски Съюз би трябвало да стане по-силен в прочувственото усещане на хората. Не става въпрос за потупване по гърба. В последна сметка става въпрос за самоутвърждаването на Европа в систематичната конкуренция с властнически сили, които другояче навлизат в сърцето на Европа “, споделя още немският министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР