Метленото семе не е много известно у нас, но все

...
Метленото семе не е много известно у нас, но все
Коментари Харесай

Хранителна стойност и ползи от метленото семе

Метленото семе не е доста известно у нас, само че от ден на ден набира известност поради потребните и пречистващи организма свойства. Всъщност то произлиза от фамилията на Соргото – жанр тревисти житни растения, които са над 70 типа. Тези типове сорго, които се култивират, се употребяват за хранителната промишленост и кулинарията. Такъв тип е семето от метла, или по-често срещано като метлено семе.

То съдържа извънредно доста значими витамини, измежду които калций, магнезий, желязо, витамин С и други, а количеството им е много богато.

Тези семена могат да се употребяват както за изработката на каши и кремове да вземем за пример, по този начин и в националната медицина, тъй като съществуването на толкоз потребни субстанции в метлените семена значи единствено едно – те са лек за доста заболявания.

Най-вече чернодробни проблеми могат да се лекуват посредством тези семена. Това е по този начин, тъй като веществата, които се съдържат в кълновете от фамилията на Соргото, спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Има стотици предписания за лекуване на чернодробна цироза и други производни подли болести на бъбреците.

Благодарение на съвремието Метленото семе е доста леснодостъпно и може да се откри във всяка аптека, профилиран магазин и даже някои супермаркети. Цената му варира според от другите снабдители, само че приблизително коства към 3-4 лв.. Ако го поръчате по интернет, даже ще Ви излезне по-евтино.

Метлените семена могат да се употребяват, като се запекат на фурна или като се направи запарка, сходна на чай, каквото е по-широкото им разпространяване. Хубаво е семената да се оставят накиснати, с цел да покълнат. След това могат да се смесят с вода.

Соргото е просвета, която пораства най-много в Африка, Централна Америка, Южна Азия. Въпреки това сдобиването с метлено семе у нас е доста елементарно, както стана ясно нагоре. От нас остава само да се възползваме.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР