Местните американски вестници от години се борят да останат на

...
Местните американски вестници от години се борят да останат на
Коментари Харесай

Частни инвеститори изкупуват американските вестници

Местните американски вестници от години се борят да останат на повърхността. От 2005 година към 2200 от тях са били закрити. Фирмите с частен капитал, които постоянно се насочват към бизнесите в затруднено състояние, навлязоха в промишлеността. Между 2001 и 2019 година делът на американските вестници, притежавани от групи за частен капитал, се е нараснал от 5% до 23% (виж графиката). Пандемията от COVID-19 дава нови благоприятни условия за изкупуване на медийни компании в затруднено състояние. Това кара доста от тези, които четат вестниците или пишат за тях, да се боят, че готовността на изкупуващите барони да съкратят разноските и да търсят нови източници на доходи ще е нездравословна за редакциите. Нови доказателства сочат, че нещата не са толкоз елементарни.

В нов работен отчет откриватели от Калифорнийския софтуерен институт и Университета на Ню Йорк съпоставят по какъв начин вестниците, закупени от компании за частен капитал, се оправят спрямо тези, които не са. Някои от откритията, наподобява, удостоверяват страховете на тези читатели, които виждат частните вложители като безсърдечни капиталисти лешояди, които не се интересуват от демокрацията.
Какво демонстрират анализите
След изкупуването от частните вложители да вземем за пример вестниците са съкратили повече кореспонденти и редактори. В извадка на 766 американски издания (които дават отговор за към 45% от общия тираж) заплатите са към 7% по-ниски след няколко години при тези с нов частен капитал спрямо тези без него. Изследователите също по този начин откриват 16.7% спад в броя на написаните публикации след 5 години от закупуването.

И фокусът на материалите се реалокира от локалните към националните вести: делът на публикациите на локални политически тематики е понижен с към една десета. Това наподобява притеснително в подтекста на изследване, оповестено предходната година от откриватели от Щатския университет в Колорадо, Щатския университет в Луизиана и Тексаския университет A&M, което заключава, че когато читателите се срещат с национални вести, техните възгледи стават по-поляризирани. Слабото локално отразяване също по този начин се свързва с по-малко конкурентни кметски избори, а дефицитът на чиновници в редакциите е обвързван с ниска изборна интензивност.
Реклама
Местните вести обаче може да се окажат губеща борба от позиция на бизнеса. Отразяването им е скъпо, защото изисква публицисти на терен и не може да се популяризират независимо. Освен това читателите наподобяват все по-безразлични към локалните вести - изследване на мозъчния концерн Pew Research Centre открива, че единствено 14% от респондентите са платили за локални вести през тази година, а вместо това търсят национални онлайн медии.
Позитивните моменти
Става ли въпрос за размера на редакциите, ситуацията можеше да е доста по-лошо, в случай че не беше частният капитал. Проучването също по този начин открива, че вероятността вестниците, които са били закупени, да бъдат закрити, е със 75% по-ниска, в сравнение с в случай че не са били. Вероятността всекидневниците да се трансфорат в седмичници също е с 60% по-ниска - всекидневно намаляване за доста от страдащите вестници.

Авторите на изследването предизвестяват, че те не могат да изчислят общия причинно-следствен резултат върху медиите от изкупуването от частни капитали, а единствено следения резултат върху вестниците в тяхната извадка. Фирмите за частен капитал не изкупуват вестници случайно. Те се насочват към несполучливи редакции с капацитет за смяна: вестници с невисок тираж, само че високи цени за реклама е по-вероятно да бъдат закупени. Но за изследваните вестници закупуването може да е била това, което им е разрешило да оцелеят. Съпровождащото намаляване на редакциите и национализация на новините може да е по-малката от двете несгоди.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР