Месо с вкус на опасен морски хищник – това е

...
Месо с вкус на опасен морски хищник – това е
Коментари Харесай

Месо от акула

Месо с усет на рисков морски див звяр – това е месото от акула. Несъмнено усетът на месото от акула може да не допадне на мнозина, само че несъмнено си заслужава да се опита.

Състав на месо от акула

Месото от акула съдържа пълноценни белтъци, малко количество мазнини, минерални субстанции. То обезпечава задоволително количество витамин А, само че не е добър източник на витамини С, Е, К и D, които напълно липсват.

Месото от акула е богато на минерали, като калций, фосфор, калий, натрий, омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Аминокиселинния състав също е доста богат – изолевцин, левцин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина. Естествено месото от акула съдържа живак и тежки метали в огромни количества.

Избор и предпазване на месо от акула

За никого не е загадка, че най-вкусна е прясната жива риба, само че доста постоянно това е съвсем невероятно. Въпреки това, когато избирате риба тя би трябвало да има свежа, приятна и леко солена миризма.

Готовите филета от акула би трябвало да са полупрозрачни. Сухите, матови и с пожълтели краища филета не са за предпочитане.

Избирайки охладено месо, би трябвало допустимо най-бързо да занесете рибата у дома. Никога не трябва да се оставя отвън хладилника, изключително през горещите летни месеци.

По вероятното би трябвало месото от акула да се подготвя в деня на закупуването. Ако това не е допустимо, съхранявайте го добре измито и подсушено, сложено в полиетиленово фолио, в най-студената част на хладилника.

Ако решите да съхранявате месото от акула във фризера, интервалът на предпазване е не по-дълъг от 3-4 месеца.

Готвене на месо от акула

Редица кулинари настояват, че месото на леопардовата и сивата акула, както и на акулата–лисица е с най-хубави вкусови качества. Едни от най-големите потребители на тази морска храна са японците.

Освен това месо от акула е измежду желаните рибни ястия в Латинска Америка, Австралия и Африка. В Италия месото от акула е част от разнообразни рибни салати, а в Китай сервират филето от акула със задушени бамбукови кълнове.

 Акулско месо

В взаимозависимост от географската широчина, месото от акула се сервира в друга форма. На доста места в света се предлага приготвено и овкусено, както останалите морски храни. В Исландия да вземем за пример, месото от акула най-често се сервира сушено. Така се харесва както на локалните поданици, по този начин и на туристите.

Кулинарите подготвят най-често панирано филе от акула или акула на скара. Трябва да се сервира с подобаващ дресинг, тъй като е изсъхнало. Препоръчва се да се накисва в мляко преди топлинната обработка, тъй като нерядко има мирис на амоняк.

Ползи от месо от акула

Акулата принадлежи към групата на полутлъстите риби, които съдържат 5 до 10% мазнини. В състава на месо от акула се откриват значими пълноценни белтъци с уравновесен аминокиселинен състав и висока усвояемост. Това месо има богат комплекс от минерални субстанции.

Необходимо е да се обърне внимание на хрущяла от акула, за който се твърди, че има качества, присъщи за имуностимулаторите, както и редица лечебни превантивни свойства.

Вреди от месо от акула

Трябва да се означи, че в главното меню на акулата се включват калмари, дребни риби и планктон, което значи, че акулите са един самобитен филтър за морската вода. Това носи своите отрицателни последствия, тъй като месото им съдържа огромно количество живак и течни метали.

Експерти от европейската администрация по хранене и опазване на здравето поучават популацията да ограничи и даже да заобикаля приема на месо от акула, тъй като приемът на живак може да докара до нарушаване в окислителните процеси на организма.

В резултат от това може тежко да се обиден сърдечно-съдовата, отделителната и централната нервна система.

В Съединени американски щати специалистите по хранене предизвестяват бременни дами и тези, които желаят да забременеят, кърмачките и дребните деца да не употребяват месо от акула точно поради високите равнища на живак.

Ако въпреки всичко сте любопитни да опитате този морски деликатес, можете да изпробвате някои емблематични предписания с акула, след които:

- акула на фурна;

- акула с картофи;

- акула с мляко;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР