Месеци след смъртта на петокласничка пловдивско училище не е отразявало

...
Месеци след смъртта на петокласничка пловдивско училище не е отразявало
Коментари Харесай

Ужасяващо! Училище е писало оценки на починала петокласничка месеци след смъртта ѝ

Месеци след гибелта на петокласничка пловдивско учебно заведение не е отразявало отсъствията ѝ от часовете. Нещо повече – момичето даже е получавало оценки от „ изпитвания “. За скандалния случай писа пловдивският вестник „ Марица “. Училището е „ Найден Геров “.
Миналата образователна година Веска (името на детето е сменено) трябвало да бъде в пети клас в учебното заведение в кв. „ Столипиново “. Момичето обаче не се явило на първия образователен ден, нито на идващите дни. Нямало го седмици, месеци наред, само че това по нищо не личало от дневника. Детето изчезнало през лятната почивка, а при издирването полицията открила, че се е удавило в река Марица. Но месеци наред на момичето не са писани отсъствия. (При пет неизвинени обществените стопират помощите.) Фигурират подправени оценки против името му. Училището е получавало финансирането от страната за издръжката на ученичката.
Дали от „ Найден Геров “ са пробвали да се свържат със фамилията, с цел да схванат къде е ученичката им не е известно. Не е наведен в деяние Междуинституционалния механизъм за обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна учебна възраст, чиято съществена задача е връщането на децата в учебно заведение.
През ноември от учебното заведение разбрали инцидентно, от съседи, че момичето е умряло. На 11 ноември се обърнали към Шесто районно ръководство на полицията, с цел да потвърдят информацията. На 22-ри полицията дала отговор, че момичето е оповестено за безследно изчезнало на 26 юли 2022 година Чак тогава петокласничката била отписана от учебно заведение. За да се прикрият нарушаванията, оценките на момичето, което се удавило на 25 юли, са били заличени.
По информация на „ Марица “ това не е единственият случай с мним възпитаник в СУ „ Найден Геров “. Оттам попитали МОН, само че министерството им отказало информация с аргумента, че тя съдържа персонални данни и че достъпът до данните по Механизма е стеснен. МОН обаче наредило на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив да извърши инспекция и РУО установило осъществяването на нарушавания. На директорката Диана Гавазова са дадени наложителни наставления и от нея са поискани пояснения.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР