Месец и половина след изборите Народното събрание още не е

...
Месец и половина след изборите Народното събрание още не е
Коментари Харесай

ДПС ще се обзаведе с две от най-важните комисии в 49 НС

Месец и половина след изборите Народното събрание още не е избрало ръководители на комисиите си, които работят в спешен режим поради неналичието на изясненост за бъдещото ръководство.

Партиите обаче са договорили разпределението на контрола върху някои от най-важните ресори - със стратегическо облагодетелстване на Движението за права и свободи.

В петък обаче по този начин и не се стигна до гласоподаване на председателските места, както се очакваше да стане след последно вътрешно разискване. Отлагането е предвид на неразбираемото бъдеще на проектокабинета на Мария Габриел, зад която към този момент се събират 116 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, с пет гласа по-малко от нужното за болшинство.

Всяка от парламентарните групи би трябвало да получи симетричен брой председателски места от 25-те комисии. Съответно, те ще наподобяват по този начин:
ГЕРБ - 7 председателиПП-ДБ - 6 ръководители (вкл. към този момент попълнената Правна комисия) " Възраждане " - 4 председателиДПС - 4 председателиБСП - 2 председателиИТН - 1 ръководител.
Досега действаше междинна договореност, съгласно която комисиите се ръководеха по остарялото систематизиране сред партиите от 48 Народно заседание. До " второ разпореждане ".

Според неофициалната информация за договарянията обаче, част от тези ресори ще си останат под същия надзор и отсега нататък.

Така да вземем за пример Движение за права и свободи ще резервира две от най-важните комисии за работата на Народното събрание - Бюджетнатакомисия и Комисията повътрешна сигурност и публичен ред.

Това са парламентарните органи, които управляват законодателните начинания и политиките на Министерството на финансите и Министерство на вътрешните работи, като първата от тях има водеща роля по време на разискванията и приемането на държавния бюджет.

В предишния парламент те бяха поверени на някогашния финансов министър от кабинета " Орешарски " Петър Чобанов и на " дясната ръка " на Делян Пеевски, Хамид Хамид.

Според информация на Offnews - Движение за права и свободи ще оглави и Комисията по конституционни въпроси, както и тази по Околната среда и водите.

Под въпрос стои председателството на част от комисиите, към които ГЕРБ е показала интерес - като Социалната и Антикорупционната. Досега съвсем постоянно Комисията по труда и обществената политика е преотстъпвана на Българска социалистическа партия като опозиционна група, само че този път на социалистите е препоръчано да поемат единствено Транспортната и Младежта и спорта.

Разнопосочна информация има и за ръководството на Комисията по земеделие - също основен сектор, през който се разпределят милиарди от европейските фондове.

В първичните разновидности, тя се е " паднала " на " Възраждане ", вместо на ГЕРБ, които постоянно са държали ресора под партиен надзор.

Депутатът от ПП-ДБ Росен Костурков дефинира това решение като директно доказателство, че " Възраждане " са в комбина с ГЕРБ ". Той се възмущава, че измежду членовете на комисията от другите парламентарни групи има трима някогашни министри на земеделието, трима някогашни ръководители на същата комисия, един някогашен ръководител на фонд " Земеделие " и един някогашен изпълнителен шеф на БАБХ - " а " Възраждане " имаха едно качествено момиче от Селскостопанска Академия, което не пуснаха изобщо в комисията ", написа той във Фейсбук.

В края на работната седмица обаче се появиха данни за различен " компромис " - Земеделието да остане в квотата на ГЕРБ, а Костадин Костадинов да получи Комисията за българите в чужбина.

Още няма единодушие и по друга " апетитна " комисия - по Регионална политика. Към нея имат интерес от Има Такъв Народ, чийто народен представител е някогашният министър в кабинета " Петков " Гроздан Караджов. Конфликтът сред него и управлението на Политическа партия за разплащанията на стотици милиони към пътните компании стана повода за рухването на държавното управление през 2022.

Offnews оповестяват, че към този момент се чака ПП-ДБ да ръководят Правната комисия, Комисията по опазване на здравето, Комисията по въпросите на Европейски Съюз, Комисията по правата на индивида и Комисията по електронното ръководство - ресори, които слагат втората най-голяма мощ в 49 Народно събрание в необичайно отслабена позиция.

За сметка на това - при ГЕРБ ще отидат и комисиите по защита, външна политика и енергетика.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР