Месечният финансов резултат на корпоративния сектор в Русия започна стабилно

...
Месечният финансов резултат на корпоративния сектор в Русия започна стабилно
Коментари Харесай

Кои икономически сектори в Русия пострадаха най-много от санкциите

Месечният финансов резултат на корпоративния бранш в Русия стартира устойчиво да понижава от юни 2022 година, когато падна с 31% на годишна база. През юли имаше спад с 15%, през август - с 16%, а през септември фирмите като цяло въобще нямаха облага (общата загуба на фирмите надвиши общата облага със 728 милиарда рубли). Докато за първите два месеца на 2022 година (януари-февруари), чистата облага на съветския бизнес беше с 66% по-висока спрямо индикатора за миналата година.

През октомври негативен финансов резултат на облагите и загубите е регистриран в няколко промишлености, демонстрират изчисленията на РБК, на основата на данни от Росстат (Руската статистическа служба). В търговията " на едро " (с изключение на коли и мотоциклети) загубата възлиза на 125 милиарда рубли (при облага от 489 милиарда през октомври 2021 г.), при търговията " на дребно " обаче, има облага през октомври и то по-висока от миналогодишната - 79 милиарда рубли, при 13 милиарда година по-рано.

В региона на хотелиерството и заведенията за публично хранене загубата през октомври възлиза на 2,1 милиарда рубли.

Компаниите в преработващата индустрия през октомври имат обща облага от 707,6 милиарда рубли, само че тя е намаляла с 14,7% по отношение на октомври предходната година. При селското стопанство като цяло облагата е 51 милиарда рубли, т.е. на половина от тази за същия месец на предходната година.
 В Русия всеобщо закриват кафенета и заведения за хранене
В Русия всеобщо закриват кафенета и заведения за хранене

Особено пострадали са по-малките заведения

Според резултатите от десетте месеца (януари-октомври) Росстат записва понижение на чистата облага на съветските компании като цяло - с 8,1% на годишна база до 21,8 трилиона рубли.

Най-много понижават облагите на организациите за водоснабдяване, събиране и сметоизвозване (с 22%), както и на компаниите в региона на рибарството (с 25,6%). Петролните и газовите компании са понижили облагите си с 19,4% по отношение на равнището от предходната година - до 2,3 трилиона рубли.

Нетна загуба за 10-те месеца на годината имат фирмите в региона на преноса на пара и гореща вода и климатизацията (минус 29,8 милиарда рубли), пощенските услуги и куриерската активност (минус 27,6 милиарда рубли).

Спадът на облагите в редица промишлености, в това число добива на потребни изкопаеми, анализаторите на SberCIB още през август свързаха, наред с други неща, " с отдръпването на задгранични сътрудници от взаимни планове и санкционните ограничавания, наложени на високотехнологичните браншове ".

Все отново, няколко промишлености демонстрираха високи темпове на напредък на финансовите резултати през януари-октомври на годишна база. Сред тях са строителството (ръст от 2,4 пъти), товарният железопътен превоз (2 пъти). Общо 41,3 хиляди компании са на облага за 10-те месеца, като общият й размер доближава 26,87 трилиона рубли, което е с 4,4% повече от цената на облагата на тези компании за съответния интервал на миналата година, показват още от Росстат.
 В Русия останаха едвам 14 автомобилни марки, от 60 преди година
В Русия останаха едвам 14 автомобилни марки, от 60 преди година

Три от въпросните марки са съветски, останалите са китайски
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР