Мерките за подпомагане на работещите и бизнеса ще бъдат обсъдени

...
Мерките за подпомагане на работещите и бизнеса ще бъдат обсъдени
Коментари Харесай

Тристранката заседава извънредно в края на годината

Мерките за подкрепяне на работещите и бизнеса ще бъдат разисквани и на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие в самия завършек на годината, съобщи БНР.

Междувременно КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България желаеха въвеждане на нови обезщетения посредством промени в Кодекса на труда.

С смяната на постановлението за регламента на мярката 60 на 40, което обществените сътрудници ще разискват, се уголемява кръгът на служащите и чиновниците, за които работодателите ще могат да аплайват за погашение на средства за опазване на заетостта.

Същевременно от КНСБ показаха план за промени в Кодекса на труда, квалифициран от специалисти на синдиката и на АИКБ.

От КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България упорстват в Кодекса на труда да се вкара понятието " насилствен престой за работодателя " за случаите, в които предприятията стопират активността си заради заповед на държавен орган, както и съответните обезщетения за работещите.

Националният секретар на КНСБ Величка Микова изясни, че задачата е да се уреди новото разбиране и новата фактическа конюнктура на:

„ Принудителен престой на работодателя заради издадена заповед за затваряне на бизнеса му от държавен орган, както и заради произлизащите от това компенсационни механизми от страна на страната за служащите и работодателите “.

Предложението е, когато заплатата е под оптималния застрахователен приход, тази отплата да е 75% от възнаграждението:

" Когато обаче брутното трудово заплащане на служащия надвишава оптималния застрахователен приход за страната, тогава се пресмята 75 на 100 от оптималния застрахователен приход ", уточни националният секретар на КНСБ и посочи, че предлагането е:

„ Ние предвиждаме да се изплащат такива обезщетения за не повече от 6 месеца в една календарна година “.

В плана са заложени и нови правила за отдалечената работа по време на пандемията. Величка Микова разяснява, че поради Covid-19 се трансформира работната среда:

" Нашият закон, даже и да е транспонирал европейското рамково съглашение за работа от разстояние, би следвало да бъде обновен и в него да се запишат по-актуални права и отговорности - както за служащите, по този начин и за работодателите.

Какво се случва когато служащият или служителят не извършват отговорностите си, по какъв начин регистрира работното си време, доколко служащият и служителят би трябвало да са разполагаем на работодателя, когато правят работата от разстояние. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР