Мерките за подобряване качеството на въздуха трябва да бъдат разглеждани

...
Мерките за подобряване качеството на въздуха трябва да бъдат разглеждани
Коментари Харесай

Професионалната вентилация доказано пази децата от Covid-19

Мерките за възстановяване качеството на въздуха би трябвало да бъдат обсъждани като извънредно значим фактор, който не отстъпва на обществената отдалеченост, съгласно учени от Imperial College London.

Вирусите се популяризират върху дребни капчици, наречени аерозоли, издишани от инфектирани хора - изключително когато кихат или кашлят. Проучванията демонстрират, че те могат да останат във въздуха на затворено помещение най-малко осем минути, само че могат да останат дейни и до 16 часа.

В началото на пандемията от Sars-CoV-2 всички смятаха, че коронавирусът e тежък и човек може да се болести или посредством контакт с повърхнина, където има паднали капчици или в случай че е без защитна маска и е наоколо до болен, който говорейки изхвърля капчици на вируса.

С течение на времето, СЗО, Испанският теоретичен институт, Университетът Johns Hopkins, Департамента за здравето и обществените грижи на Англия и други медицински органи изследваха и откриха, че към 35% от инфектираните с ковид Sars-CoV-2 са се заразили посредством аерозоли - частици с размер под 5nm. Поради размера и дребната си маса, откакто бъдат издишани от инфектиран човек, те могат да се носят във въздуха свободно на разстояние до 8 метра и да останат дейни до 16 часа.

В зимните месеци времето е по-студено и хората прекарват повече време на закрито. Това мощно усилва рискът от разпространяване на ковид. Всички специалисти и здравни органи предлагат потребление на вентилационни системи за обмяна на въздуха в пространствата за понижаване на аерозолното разпространяване на вируса. Тези системи спомагат за понижаване също и на другите респираторни вируси, полени, бактерии и алергени. Това ще докара до по-добър микроклимат в постройките и по-здрави хора.

Училищата, детските градини, публичните и обществени здания имат незабавна потребност от разработване на рекомендации и насоки за възстановяване вентилационните системи, с цел да се понижи рискът от разпространяване на ковид Sars-CoV-2, който предизвиква Covid-19.

Подобряването на качеството на въздуха в помещението би трябвало да бъде не по-малко значима мярка от обществената отдалеченост, носенето на защитни маски или миенето на ръце.

Според разнообразни проучвания във въздухоплавателната промишленост, рискът от заразяване с ковид по време на полет е по-нисък от този в учебна класна стая, с помощта на модерните въздушни филтърни системи. В актуалните самолети се слагат въздушни HEPA филтри с клас на механично ликвидиране Н13 или Н14. В същото време, в България съвсем няма учебно заведение или детска градина с построена вентилационна система. Дори в тези с построени вентилационни и климатични системи, потреблението на висок клас очистващи филтри не е познато. Кралското общество на медиците във Англия (и институтът Робърт Кох в Германия предлагат потреблението на мобилни устройства за филтриране на въздуха с HEPA филтри в такива случаи, когато няма построени вентилационни системи.

За да останат учебните заведения и детските градини отворени, има незабавна нужда от използване на по-ефективни тактики за понижаване аерозолното разпространяване на вируса и да се обърне изключително внимание на вентилацията споделят учени от Националния институт за сърдечно съдови и белодробни проучвания към Импириъл Колидж Лондон.

Такъв вид както и на други респираторни вируси има издадени в Съединени американски щати (US Center of Disease Control and Prevention), а също и в Европа. Тези рекомендации включват:
Използвайте вентилационни системи подаващи свеж външен въздух. Увеличете кратността на въздухообмена на инсталациите.Включете вентилационните системи най-малко 2 часа преди идване на жителите и ги изключете най-малко 2 часа, откакто изоставен постройката. През останалото време, в случай че е допустимо оставете вентилационните системи на най-малко.Използвайте мобилни високоефективни филтриращи системи с HEPA филтър - въздухопречистватели или стерилизатори на въздух.Осигурете оптималната скорост и дебит на въздухообмен, като насочите въздуха от чисти към по-малко чисти пространства. Осигурете непрекъсната вентилация в сервизните пространства, тоалетни и здравни кабинети.Обмислете и инвестирайте в ултравиолетови бактерицидни лампи във вентилационните системи като добавка за ликвидиране спорите на вирусите.Отварянето на прозорци може да спомогне за повече чист въздух, само че разликите сред външната и вътрешната температура усилва разноските за отопление. По тази причина се предлага създаване на децентрализирани устройства за механична вентилация с възобновяване на сила.Постъпването на свеж външен въздух може да носи със себе си фини прахови частици, замърсявания от авто трафик, гъбички и полени. Всичките тези замърсители могат да провокират пристъпи на астма или алергии при хората. Филтрацията на въздуха може да спомогне за облекчение на евентуалните проблеми и да подсигурява oчистване на тези замърсители.
В края на 2020 година, английски публицист от BBC и къс филм, с цел да покаже по какъв начин федералните общини в Германия се оправят с техническите проблеми и намират решения за филтриране на въздуха в учебни стаи.

Германското държавно управление влага 500 милиона евро за възстановяване вентилационните системи в публични здания , с цел да подкрепи прекъсване на разпространяването на коронавирусa. Безвъзмездните средства са предопределени за възстановяване на вентилационните системи в обществени офиси, музеи и театри, университети и учебни заведения. Тази стратегия не включва частни сдружения, а единствено държавни и общински здания. Основната цел е да се модернизират съществуващи вентилационни системи или да се конфигурират спомагателни устройства за филтриране на въздуха. Всяко надграждане ще бъде финансирано до най-много 100 000 евро. Също по този начин се предлага и финансиране на датчици за качество на въздуха и СО2. Федералното държавно управление на Германия изисква учебни заведения, в които липсват вентилационни системи да получат най-малко мобилни пречистватели на въздуха, само че те би трябвало да подсигуряват филтриране с HEPA филтър и да бъдат сертифицирани от самостоятелна организация.

цитира немския канцлер, госпожа Ангела Меркел , която споделя че вентилацията е може би най-евтиното и най-ефективно решение за справяне с вируса .

Проучване на „ Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите “ демонстрира, че в случай че в една класна стая с 24 възпитаници влезе болен от Covid-19 преподавател, то за 1 образователен час той би заразил сред четири и осем ученика. Ако в същата учебна стая бъде употребена вентилационна апаратура за свеж въздух, заболелите възпитаници биха били единствено един или двама.

На база всички тези изследвания и проучвания за Съединени американски щати, Англия, Испания, Германия и Европа, ние считаме че справочник с рекомендации и насоки за вентилационните системи в обществени и публични здания, учебни заведения и детски градини е от изключителна значимост . Също по този начин, съществени и бързи вложения в създаване и реновиране на вентилационни системи, както и инсталиране на въздухопречистватели в учебни заведения и детски градини би спомогнало децата да продължат да посещават образователните заведения. Екипът на компания „ ТАНГРА – АВ “ ООД би могъл да предложи експертни рекомендации, съобразени с общите насоки на Eurovent Association и REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning association).



Статията е оповестена с поддръжката на които от 2008 година създават вентилационни системи с рекуперация на сила за учебни заведения в Португалия, а от 2014/2015 година за учебни заведения и детски градини в Полша и Чехия. От септември 2020г., ТАНГРА създава и стерилизатори на въздуха TANGRA AirSterilizer 07, като през ноември те бяха и сертифицирани. Въздухопречистватели TANGRA AirSterilizer 07 има към този момент конфигурирани в УМБАЛСМ „ ПИРОГОВ “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “, „ Aurubis “, iTrucks Iveco, Търговски център „ Малък ЦУМ “, бизнес здания „ България Платинум Груп “ и още доста други.

За: 0700 70 555; 088 7 73 73 75;
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР