Меморандумът за общи намерения между БСП и Камарата на архитектите

...
Меморандумът за общи намерения между БСП и Камарата на архитектите
Коментари Харесай

Паргов: Презастрояването е кошмар за София

Меморандумът за общи планове сред Българска социалистическа партия и Камарата на архитектите в България е добра основа, само че би трябвало да се конкретизира. Ние сме системна партия, не партия на статуквото. Отворени сме за диалози с оглед възстановяване на обстановката и решение на избрани проблеми, стига те да не опонират на нашата стратегия. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов по време на среща със зам.-председателите на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Константин Пеев и проф. арх. Борислав Борисов. На нея присъстваха и общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България “ Диана Тонова и Милка 

Христова, както и юрисконсултът на КАБ Емилия Ушакова.

„ В София има доста проблеми с градоустройство и в тази връзка се изисква нов метод. Трафикът, тапите и мръсния въздух към този момент не са измежду водещите проблеми на столицата.

В момента на напред във времето излиза казусът с презастрояването на града “, посочи ръководителят на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Столичния общински съвет.

Паргов изясни, че в политиката на Българска социалистическа партия е записано, че вложенията, които се осъществят в София, би трябвало да са в унисон и баланс с настояванията и вижданията на столичани.

„ Обръщаме се към вас, с цел да стартираме градивен разговор и да работим дружно за подобряването на строително-инвестиционния развой и постигането на качествена архитектурна среда.

Камарата на архитектите в България към този момент предприе редица стъпки в тази посока, като една от тях е внасянето в Министерство на регионалното развитие на оферти за промени и допълнения в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и в някои значими наредби. Инициативата е по отношение на измененията в Закон за устройство на територията, признати от Народното събрание при започване на годината, за които сезирахме президента, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет по отношение на тяхната противоконституционност.

В резултат Конституционният съд образува дело по искане на омбудсмана за установяване на противоконституционност на част от новоприетите разпореждания в закона “, заяви зам.-председателят на КАБ проф. арх. Борислав Борисов. 

Диана Тонова, която е член на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, заяви, че в Закон за устройство на територията би трябвало да се направят промени, тъй че да се запазят зелените площи в София.

Амбицията ни е да превърнем Координационният съвет в влиятелен фактор, с който Министерство на регионалното развитие, държавното управление и Народното събрание да се преценяват при решаването на значими въпроси, свързани с сектора “, разяснява арх. Борисов. Според него актуализацията на Общия организационен проект на София е различен значим проблем, който изисква незабавни дейности. 

Целта е да се преодолеят проблемите, свързани с интензивното застрояване на южните квартали, които водят до липса на качествена инфраструктура, детски градини и учебни заведения.

Камарата на архитектите в България е подписала съглашения за съдействие с няколко парламентарно показани политически сили, в които са показани професионалните визии на организацията за вероятни законодателни промени в бъдеще.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР