Мексиканските власти заявиха, че страната е подала протест пред френското

...
Мексиканските власти заявиха, че страната е подала протест пред френското
Коментари Харесай

Мексико иска да спре търг на предколумбово изкуство в Париж

Мексиканските управляващи обявиха, че страната е подала митинг пред френското държавно управление поради плануван търг в Париж на предколумбово изкуство и артефакти, оспорвайки достоверността на няколко предмета, оповестява уеб сайтът France24. Националният институт по антропология и история на Мексико също е подал правосъден иск с аргумента, че е нелегално да се изнасят или продават такива обекти.

Аукционната къща " Кристи`с " в Париж съобщи, че ще предложи на търг 39 артефакта на 9 февруари, в това число 1500-годишна каменна маска от античния град Теотиуакан, оценена на 550 000 евро, и също толкоз антична скулптура на Чихуатеотл, богинята на дамите, умрели при раждане от културата на тотонаките.

Директорът на мексиканския институт Диего Прието Ернандес съобщи, че към 30 от артефактите  наподобяват достоверни, но обвини аукционната къща, че предлага и някои имитации. „ Спорът не е с Франция или с френското държавно управление, а по-скоро с един акт на комерсиализация, който не трябва да се случва “, сподели Прието Ернандес.

Институтът му е изискал от външното министерство на Мексико да направи действия за връщането на културното завещание. Изглежда, че някои от артефактите са били във Франция или други елементи на Европа в продължение на доста години.  Не е ясно дали не са изнесени от Мексико преди приемането на закона от 1972 година, който не разрешава износа или продажбата археологически полезности.

Мексико от няколко години е на кръстоносен поход за възобновяване на историческото си завещание, откривано в частни сбирки по цял свят. Във Франция обаче опитите на Мексико да си връща изнесеното, се сблъскват с непрекъсната опозиция. Министърът на културата Алехандро Фрауст твърди, че френският закон е „ доста неприятелски “ и попречва възобновяване. 

През 2019 година Мексико не успя да спре търг на друга френска аукционна къща - Millon, на който бяха продадени  около 120 предколумбови артефакти, много от тях на цени, значително по-високи от авансово предстоящите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР