Мексиканските власти повишиха нивото на предупреждение за вулкана Попокатепетъл на

...
Мексиканските власти повишиха нивото на предупреждение за вулкана Попокатепетъл на
Коментари Харесай

Заради активност на вулкан: Повишиха нивото на тревога в Мексико

Мексиканските управляващи покачиха равнището на предизвестие за вулкана Попокатепетъл на една степен под алената паника, защото пушек, пепел и разтопена лава се изхвърлят в небето, създавайки опасности за авиацията и отдалечените общности под него.

Вулканът, ситуиран в централната част на Мексико, се счита за един от най-опасните в света, защото в радиус от 100 км живеят към 25 млн. души. Повишеното равнище на паника в неделя - до " жълта фаза три " - идва ден откакто две летища в Мексико краткотрайно стопираха работа поради падащата пепел. Попокатепетъл се намира на границата на централните щати Морелос, Мексико, и Пуебла, чиято столица съгласно кореспондент на Агенция Франс Прес в неделя се е събудила с завивка от сива пепел.

Жълтото предизвестие значи " останете нащрек и се подгответе за възможна евакуация ", съгласно системата за предизвестие, създадена от Националния център за попречване на бедствия в Мексико.

Според координатора по гражданска отбрана Лаура Веласкес повишението на предизвестието значи и нараснал риск от изхвърляне на магма и " обилни детонации с възходяща активност, които изстрелват фрагменти (от скали) на обилни дистанции ".

Следващата стъпка - алена паника - води до наложителна евакуация. В регионите към кратера към този момент са открити десетки краткотрайни убежища.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР