Мексиканските сили за сигурност заловиха син на хвърления в затвора

...
Мексиканските сили за сигурност заловиха син на хвърления в затвора
Коментари Харесай

Арестът на сина на Ел Чапо доведе до безредици в Мексико

Мексиканските сили за сигурност заловиха наследник на хвърления в пандиза наркобарон Хоакин " Ел Чапо "  Гузман, постигайки сериозна победа в борбата против могъщи картели дни преди визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, предава Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Овидио Гузман, който беше задържан в северозападния град Кулиакан, е упрекнат в управление на секта от прословутия картел Синалоа на татко си, сподели министърът на защитата Луис Кресенсио Сандовал пред кореспонденти.

Твърди се, че 32-годишният наследник, по прякор " Ел Ратън " (Мишката), е помагал в интервенциите на татко си за трафик на опиати, откогато Ел Чапо беше екстрадиран в Съединени американски щати през 2017 година

Съединените щати предложиха премия до 5 милиона $ за информация, водеща до ареста на Овидио Гузман, обвинявайки го, че е основен състезател в картела Синалоа.

Неговото залавяне, което докара до пукотевица и подпалване на коли в Кулиакан, се случи в миг, когато мексиканският президент Андрес Обрадор се готви да посрещне Байдън идната седмица за среща на върха на водачите в Северна Америка.

" Ел Чапо " излежава доживотна присъда в Съединени американски щати за трафик на стотици тонове опиати в Съединени американски щати в продължение на 25 години.

Неговият картел обаче остава един от най-мощните в Мексико.

Овидио Гузман и един от братята му са упрекнати в контрол на близо дузина лаборатории за метамфетамин в Синалоа, както и в скрит план за разпространяване на кокаин и марихуана, съгласно Държавния департамент на Съединени американски щати. Твърди се също, че той е поръчал убийствата на информатори, наркотрафикант и мексиканска певица, която отхвърли да пее на сватбата му.

Овидио Гузман беше хванат за малко през 2019 година, само че силите за сигурност го освободиха, откакто неговият картел поведе в отговор тотална война.

Няколко души бяха убити по този мотив в столицата на щата Синалоа Кулиакан, когато въоръжени мъже започнаха всеобщо нахлуване с картечници, оставяйки по улиците пламтящи транспортни средства. Освобождаването му провокира остри рецензии към Андрес Обрадор, който сподели, че решението е взето за отбрана на живота на цивилни.

Правителството на щата Синалоа прикани хората да останат у дома в след последния арест.

Андрес Обрадор се бори да ограничи жестокото принуждение, разтърсващо Мексико, откогато встъпи в служба през 2018 година

Левият популист изиска от Съединените щати да влагат в районното икономическо развиване, вместо да изпращат бойни хеликоптери и други оръжия, с цел да се оправят с наркотрафикантите.

Мексико е записало над 340 000 убийства, откогато държавното управление поде противоречива война против наркокартелите през 2006 година, като множеството от тях са упрекнати в незаконни групи.

В неделя въоръжени лица от картела нападнаха затвор в граничния град Сиудад Хуарес, оставяйки близо 20 мъртви и позволявайки на 25 пандизчии да избягат.

На идващия ден седем души бяха убити по време на полицейска интервенция за наново залавяне на пандизчиите.

Сред избягалите е Ернесто Алфредо Пиньон, прочут като " Ел Нето ", водач на тайфа, обвързвана с наркокартела Хуарес. Пиньон, който беше наказан на повече от 200 години затвор през 2010 година за похищение и ликвидиране, беше погубен в четвъртък при престрелка със силите за сигурност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР